× Pojďte do toho s námi.

Koalice SPOLU chce na jednání s premiérem slyšet konkrétní plán pro boj s pandemií a jeho řešení

23. 2. 2021

Na dnešním jednání s premiérem a členy vlády budou chtít zástupci koalice SPOLU probrat jednotlivé kroky vlády, které od vyhlášení posledního nouzového stavu podnikla a především konkrétní body do budoucna. Dosavadní opatření nefungovala a ani vyhlášený nouzový stav nezamezil stále se zhoršující situaci v nemocnicích, které jsou na hraně svých kapacit. Předsedové koaličních stran na jednání přináší také celou řadu vlastních podnětů.

„Budu po premiérovi požadovat, aby urychleně napravil systém distribuce vakcín a dostal skladové zásoby okamžitě k lidem. Každá vakcína, kterou stát nechává ležet ladem ve skladu, představuje promarněnou příležitost záchrany lidských životů. V boji s covidem vláda promrhala měsíce svou liknavostí a pokračuje v tom i nyní s vakcínami. V Česku si covid19 vyžádal už téměř 20 tisíc obětí. V neděli stát naočkoval pouze 1900 lidí. Tímto tempem se z pandemie nedostaneme nikdy. Cílem vlády musí být využití každé kapky vakcíny obratem, nejpozději do druhého dne po jejím dodání do Česka,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pro zvládání pandemie covidu je důležité očkování a testování. Kromě plošného antigenního testování se musí stát soustředit na podporu testování ve firmách, stejně tak jsou šetrné testy předpokladem pro návrat dětí do škol. A právě kolem zakázky na testy do škol se objevilo plno pochybností dokonce i od samotných členů vlády. Na dnešním jednání se budu ptát, jak v zajištění testů vláda postupuje a proč vybírá čínské testy místo českých, které jsou podle odborníků přesnější a kvalitnější,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Na jednání s premiérem a členy vlády chci probrat, co za 14 dnů vláda dokázala změnit, zařídit a zlepšit v boji s Covid-19. Zatím víme jen o zpackané zakázce na antigenní testy pro školáky. Já však nechci, aby naše vláda stále dokola nakupovala horší a horší kvalitu z Číny, ale aby zapojila do boje s pandemii české vědce a tuzemské firmy. To se vládě za celý rok téměř nepodařilo. Po našem dlouhotrvajícím tlaku plánuje vláda konečně řešit situaci a testování ve firmách, proto chceme probrat konkrétní plán a způsob pomoci firmám a jejich zaměstnancům,“ konstatoval před jednáním s premiérem Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: