Kaslová: Pro čerstvé tatínky volno navíc

2. 9. 2011

Poslankyně za TOP 09 Jana Kaslová navrhuje, aby čerství tatínci měli po narození dítěte ze zákona nárok na jeden den hrazeného volna. Sněmovní výbor návrh jednoznačně schválil a požádal ministra práce a sociálních věcí, aby novelizoval příslušné nařízení vlády.

Ministr Jaromír Drábek se k celé záležitosti staví kladně,“ popsala Jana Kaslová. „Pokud tedy vláda návrh schválí, budeme zase o krok blíž podpoře aktivního otcovství,“ dodala poslankyně.

Ústavně-právní výbor tak na popud Jany Kaslové žádá o novelu, podle níž by zaměstnavatel měl povinnost poskytnout zaměstnanci, jenž se stal otcem, pracovní volno po dobu jednoho dne následujícího po narození dítěte. A to s nárokem na náhradu mzdy ve výši podle zákoníku práce.

Je s podivem, že mladý muž, který se chystá začít rodinný život, může dostat dva dny pracovního volna na svou svatbu, nicméně při narození dítěte nárok na žádné volno nemá,“ popisuje motivace Kaslová. „Podle zákoníku práce může nastávající tatínek využít pracovní volno jen k tomu, aby odvezl svou manželku nebo partnerku do porodnice a za tuto dobu mu přísluší i náhrada mzdy. Pracovní volno bez náhrad pak může čerpat také, je-li přítomen u porodu. Ale v den po narození dítěte už musí čerpat ze své dovolené.

Poslankyně Kaslová, která se již brzy stane dvojnásobnou matkou, se dlouhodobě snaží prosazovat lepší pracovní a společenské podmínky pro těhotné ženy a matky i otce na rodičovské dovolené. Do její agendy spadají flexibilní pracovní úvazky, přívětivější udělování rodičovských příspěvky nebo firemní školky.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 2. 9. 2011

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme