× Pojďte do toho s námi.

Karel Schwarzenberg založil transparentní účet pro prezidentskou kampaň

24. 9. 2012

Kandidát na prezidenta republiky Karel Schwarzenberg založil transparentní bankovní účet, na který mohou posílat jeho příznivci prostředky na financování volební kampaně. Účet je ode dneška veřejně dostupný odkazem ze stránek www.volimkarla.cz (z části Financování).

„Jak jsem slíbil, je můj účet transparentní a veřejně přístupný. Každý se může podívat, kdo mi přispívá na moji kampaň. Detailní účet zveřejňuji proto, aby se nespekulovalo, od koho dostávám peníze. Nemám v tomto směru co před veřejností skrývat, “ uvedl Karel Schwarzenberg.

Transparentní účet číslo 2840392309/0800 byl založen u České spořitelny.

Sám Karel Schwarzenberg přispěl na svoji kampaň jako první částkou 2 miliony korun. (1 milion korun z vlastního účtu a 1 milion z účtu jím vlastněné firmy Orlík nad Vltavou). „Budu rád za každý příspěvek, který mi příznivci pošlou, ale i za jiný projev přízně,“ řekl Karel Schwarzenberg.

Kromě vlastního účtu, kde jsou jednotlivé položky vedeny podle data transakce, budou za každý měsíc kampaně pro lepší orientaci zveřejněny ještě dvě samostatné tabulky, jedna s příjmy, druhá s výdaji.

Podmínkou přijetí jakékoli finanční částky je poskytnutí základních identifikačních údajů, u darů nad 3 tisíce korun pak bude s každým dárcem uzavřena darovací smlouva, kterou lze vyplnit na webových stránkách.  Pokud by mezi dárci byla osoba či společnost, u které by vznikly jakékoli pochybnosti, budou prostředky navráceny.

„Máme připraveno několik variant kampaně v závislosti na částce, kterou nás přispěvatelé obdarují. V současné době máme přislíbeny příspěvky zhruba za 20 milionů korun,“  uvedl manažer kampaně Marek Vocel. Finančně Karla Schwarzenberga podpoří TOP 09, které předsedá.

Marek Pražák
volební tým Karla Schwarzenberga