× Pojďte do toho s námi.

Karel Schwarzenberg je oficiálním kandidátem prezidentských voleb

4. 10. 2012

Ministra zahraničních věcí do souboje o Pražský hrad vysílají všichni poslanci zvolení za TOP 09 a Starosty a nezávislé.

Karel Schwarzenberg se dnes stal oficiálním kandidátem na úřad prezidenta České republiky. Jeho kandidaturu totiž v minulých hodinách podepsalo všech 40 členů poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN).

„Jsem velmi rád, že mě podpořili všichni naši poslanci. Tato shoda pro mě znamená také velký závazek. Nyní již začne opravdový předvolební boj, do kterého jdu vesele a odhodlaně a jsem na něj připraven,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

K cestě do souboje o prezidentské křeslo tak nyní zbývá již jen podání kandidátní listiny u ministerstva vnitra. „Čekáme již pouze na to, až bude zveřejněno rozhodnutí o vyhlášení volby prezidenta ve Sbírce zákonů ČR,“ uvedl manažer kampaně Marek Vocel.

Vlastní volební kampaň Karla Schwarzenberga startuje v polovině října a bude mít výrazně kontaktní charakter. „Jedinečné na naší kampani je to, že lidé, kteří na ní pracují, jsou zároveň podporovateli Karla Schwarzenberga,“ doplnil Vocel.

Na financování kampaně založil Karel Schwarzenberg v minulých dnech transparentní účet u České spořitelny. Veškeré náklady budou hrazeny výhradně prostřednictvím tohoto účtu. Sám Karel Schwarzenberg na kampaň přispěl částkou 2 miliony korun, strana TOP 09, které předsedá, přidala 5 milionů korun a dalším milion korun pak posílá hnutí Starostové a nezávislí. Celkem má Karel Schwarzenberg přislíbeny příspěvky za cca 20 milionů korun.

Karlu Schwarzenbergovi také přibývá podporovatelů z řad významných osobností. V minulých dnech mu podporu vyjádřili například oscarový režisér Miloš Forman, bioložka a někdejší šéfka Akademie věd České republiky Helena Illnerová, psycholožka Dana Němcová nebo spisovatel a filmař Petr Sís. Výrazně přibývá i dalších podporovatelů, kteří se registrují na webových stránkách www.volimkarla.cz

Martin Pražák
volební tým Karla Schwarzenberga