× Pohněme s tím. Společně!

Jiří Skalický Nový zákon o rozpočtovém určení daní pomůže všem obcím v kraji

22. 9. 2011

Rozpočtové určení daní, zdravotnictví, výstavba železničního koridoru a sociální péče, to byla hlavní témata rozhovorů poslance Jiřího Skalického při setkání se starostou Ústí nad Orlicí Petrem Hájkem a místostarostou Zdeňkem Ešpandrem. Zorganizovala jej předsedkyně místní organizace TOP 09 Ida Turayová.

„Návrh nového zákona o rozpočtovém určení daní přináší spravedlivější rozdělení daní městům a obcím. Vítají jej všichni starostové v kraji, protože všem obecním pokladnu jedině vylepší,“ připomíná Jiří Skalický (TOP 09 a Starostové). Městu Ústí nad Orlicí by se zvýšil příjem z daní asi o 20 miliónů, tedy ze současných 113 na 133 milionů korun. „Pro představivost: je to například polovina rozpočtu do investic z vlastních zdrojů města,“ pochvaluje starosta Petr Hájek. Místní organizace TOP 09 nový zákon podporuje: „Pět velkých měst nemůže donekonečna čerpat velké peníze na úkor všech ostatních. Připojuji se k názoru hnutí Starostů, a sice že tento systém nutí donekonečna žadonit obce o dotace, a to je ponižující,“ připojuje Ida Turayová.

Velkým tématem pro město je modernizace železničního uzlu, která nabrala téměř dvouleté zpoždění. Na podnět petiční iniciativy byla historická budova ústeckého nádraží prohlášená kulturní památkou. Tato aktivita přišla pozdě a hlavně neřešila, kde se získají peníze na opravu velmi zanedbané budovy. „České dráhy, kterým budova patří, do záchrany budovy nedají ani korunu. A město pro ni také nemá využití,“ vysvětluje Petr Hájek. Jaroslav Ešpandr dodává, že město již v minulosti vyzvalo autory petice a také podnikatele, aby našli pro budovu „mezi kolejemi“ využití. Jiná petice, jejímiž autory jsou kerhartičtí občané, zase prosazuje urychlení modernizace koridoru v této části. „Prioritou města je bezpečí a běžný standard cestujících. A samozřejmě také řešení současné dopravní situace v prostoru nádraží,“ říká starosta. Modernizace železničního uzlu vyřeší dopravní obslužnost nádraží, navýší se parkovací míst a hlavně zvýší se komfort cestujících. „Jedná se o páteřní koridor a ten se musí dostavět,“ potvrzuje Jiří Skalický. Akci podpoří v poslanecké sněmovně při projednávání státního rozpočtu.

„Přínosem je také městem odkoupený objekt bývalé textilní továrny Perla přímo v centru. Chápu, že pro město může být jakýmsi „danajským“ darem, ale do budoucna skýtá obrovské možnosti využití, například pro činnost spolků či pro parkování,“ vysvětluje předsedkyně místní organizace TOP 09 Ida Turayová. Jiří Skalický pochválil také výborně nastavený systém sociální péče ve městě. „Ústí nad Orlicí má ideálně nastavenou péči o seniory s dostatečnou kapacitou domovů a penzionů vysoké úrovni,“ uvedl poslanec a pochválil i stabilní oblast školství: „Těší mě, že žádná ze středních škol či učilišť nemusela projít procesem slučování.“ Diskutovaná byla také problematika Orlickoústecké nemocnice a její postavení v systému nemocnic v Pardubickém kraji. „Díky své spádovosti má další existence této nemocnice své opodstatnění,“ uvedl Jiří Skalický.

„Potěšilo mě, že město je maximálně transparentní v systému zadávání veřejných zakázek. Ty jsou zveřejňovány na internetu již od částky 50 tisíc korun,“ říká Jiří Skalický. „Jsem rád, že starosta vnímá přátelský a zdravý duch svého města. Potvrzuje to množství nejrůznějších společenských organizací a spolků. Historie mnohých spadá až do První republiky,“ uzavírá poslanec.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností