Jan Vitula: Podávám trestní oznámení na MŠMT

24. 2. 2011

Bývalý vrchní ředitel na ministerstvu školství Jan Vitula se dnes rozhodl podat trestní oznámení na stávající management MŠMT. „Poté, co jsem zjistil, že se lidé ve vedení ministerstva pravděpodobně dopouštěli trestné činnosti, jsem nucen podat trestní oznámení,“ sdělil Vitula, stávající předseda TOP 09 v Jihomoravském kraji.

 

Trestní oznámení se týká kauzy sledování mailů, která byla na ministerstvu školství v posledních dnech odhalena.  Podle Jana Vituly existují pouze dvě možné alternativy. „Buď pan ministr nevěděl, že lidé, které si přivedl na ministerstvo jako nejbližší spolupracovníky, pravděpodobně páchají trestnou činnost. Pak je otázkou, o kolika takových problémech ještě pan ministr neví. Nebo byl o této situaci informován a nezakročil. Těžko říci, která z variant je horší,“ doplnil Vitula.

Mezi dalšími podněty, které Jan Vitula označil za znepokojující, je například „chaotická personalistika“. „Za půl roku účinkování Josefa Dobeše na MŠMT docházelo k neustálým změnám ve vrcholných funkcích ministerstva,“ řekl Vitula.

Personální posuny na ministerstvu školství se týkaly i lidí, které s sebou Josef Dobeš přivedl a které označil za své klíčové spolupracovníky. Většina jich již ministerstvo opustila, na některé je dokonce podáno trestní oznámení: Kryštof Hajn, Šimon Mastný a Jaroslav Říha. V pozici vrchního ředitele kabinetu ministra se za toto krátké období vystřídali čtyři zaměstnanci. „Ten, kdo zná mechanismus ministerstva, ví dobře, že tato pozice a její obsazení je pro jeho řízení stěžejní. S údivem jsem proto sledoval jmenování slečny studující bakalářský obor na Univerzitě J. A. Komenského (UJAK), která nikdy nevedla kolektiv, vrchní ředitelkou.  Bohužel, některé další kroky např. v oblasti strukturálních fondů jsou tak fatální, že je otázkou, zda lze vůbec tento stav napravit,“ okomentoval dále stav na MŠMT Jan Vitula.

Řízení ministerstva školství považuji za velmi nešťastné. Ministr Dobeš evidentně pokládá ministerstvo za chanát ve svém osobním vlastnictví a z činnosti ministerstva se tak zcela vytratily cíle programového prohlášení,“ dodal Vitula.

Já sám jsem v létě roku 2010 vedl vyjednávací skupinu TOP 09 v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje. Po velmi složitých diskuzích se podařilo vytvořit mimořádně ambiciózní program tolik potřebných reforem, který se později stal součástí koaliční smlouvy. Řada věcí byla naplánována do poměrně velkých detailů včetně časových harmonogramů.  Před ministrem školství tak stály náročné úkoly, jež vyžadovaly mimořádnou koncentraci na stanovené cíle. Je potřeba zdůraznit, že většina naplánovaných kroků na tomto ministerstvu přímo podmiňuje budoucí konkurenceschopnost ekonomiky, a tím i schopnost ČR uspět v extrémně ostré mezinárodní konkurenci. Problémem je, že většina změn v této oblasti se do ekonomiky promítá až za několik let a např. v oblasti základního školství až za desítky let,“ popsal situaci ministerstva školství Vitula.

TOP 09
Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme