Informace k vyjednávání o koalicích na radnicích městských částí v Praze

10. 11. 2010

Na základě požadavku vyjednávacího týmu ODS si vám dovoluji poslat informace k vyjednávání o koalicích na jednotlivých městských částech.

  1. Rozhodnutí o vytvoření koalice na jednotlivých radnicích je plně v kompetenci příslušného regionálního výboru (regiony svým rozsahem odpovídají oblastem v ODS).
  2. Regionální výbory v Praze mohou uzavírat koalice se všemi demokratickými stranami a hnutími, které mají na příslušné radnici zvolené zastupitele.
  3. Regionální organizace mají zakázáno o koalicích jednat s KSČM pod hrozbou zrušení příslušné organizace.
  4. Žádná koalice s TOP 09 v Praze se nesmí opírat o veřejnou či skrytou podporu zastupitelů KSČM.
  5. Regionálním organizacím je doporučováno uzavírat v Praze přednostně pravicové koalice s výjimkou oblastí, kde např. ODS v minulosti působila natolik kontroverzně, že koalice není možná z důvodu porušování mravního desatera TOP09, které je přílohou stanov strany.

K jednotlivým radnicím:

Praha 1

Došlo k rychlému uzavření trojkoalice TOP 09 – VV – ČSSD. Nabídka na rezignaci „problémových osob“ z řad zastupitelů ODS přišla v době, kdy již byly učiněny závazky směrem k budoucím koaličním partnerům. V řadách zastupitelů byla největší překážkou pro TOP 09 osoba zastupitele Jana Bürgermeistera, který působil v řadě funkcí v ODS včetně funkce starosty na Praze 1. ČSSD ani žádné jiné straně post starosty nabídnut nebyl.

Praha 2

Regionální organizace  TOP 09 Prahy 2 od počátku preferovala koalici s ODS s respektováním volebních výsledků. S dalšími  stranami začala jednat až na základě informací o dohodě mezi ODS a levicovými stranami (ČSSD a SZ). Ze strany ODS se jednalo o jednostranné  rozhodnutí o vytvoření koalice ODS - ČSSD - SZ.  Důvody k neuzavření  koalice s TOP 09  (privatizace bytového fondu)  neodpovídají našemu volebnímu programu a vyjednávací pozici našeho  týmu. Křeslo starosty jiné straně než ODS nabízeno nebylo. Uzavřená koalice má stejný počet mandátů (19), jaký by měla koalice TOP 09 -ODS.

Praha 3

Regionální organizace TOP 09 Prahy 3 první týden konzultovala situaci se zástupci všech úspěšných demokratických stran. Na základě rozhodnutí regionální organizace byl předložen návrh koaliční dohody pouze ODS. Po dalších jednáních o personálním složení byla koaliční dohoda s ODS podepsána a čeká se na ustavující zastupitelstvo. TOP 09 Prahy 3 ČSSD ani žádné jiné straně post starosty nenabízela.

Praha 4

TOP 09 čekala marně na nabídku koalice od ODS, která je zdejším vítězem voleb. Od zástupců ODS neoficiálně zaznívaly informace, že hodlá uzavřít koalici s ČSSD. Proto 8. 11. 2010 TOP 09 nabídla ČSSD a SZ koaliční dohodu. TOP 09 současně nabídla ČSSD funkci starosty Prahy 4.

Praha 5

Regionální organizace TOP 09 na Praze 5 vyjednávala se zástupci všech demokratických politických stran. S ohledem na působení ODS v Praze 5 pod vedením starosty Jančíka a na základě volebních výsledků TOP 09 nepovažovala za možné, aby byla uzavřena jakákoli koalice s účastí ODS. Zásadní překážkou je naprostá převaha zastupitelů ODS, kteří se na řízení radnice s Jančíkem podíleli v uplynulém volebním období. Jejich působení je v naprostém rozporu s hodnotovým desaterem TOP 09, které je pro naše politiky závazné. Před podpisem je koaliční dohoda TOP 09 – Věci veřejné – ČSSD s podporou SZ. Post starosty nebyl ČSSD ani žádné další straně nabízen.

Praha 6

Komunální volby v Praze 6 vyhrála s jasnou převahou ODS. Při jednáních s vyjednávacím týmem ODS TOP 09 Prahy 6 nabídla panu Chalupovi dvojčlennou koalici ODS – TOP 09 s poměrem v radě 6:3 ve prospěch ODS a post starosty pro ODS. TOP 09 odmítla vícečlennou koalici, neboť navržená dvojkoalice ODS-TOP 09 by měla jasnou převahu 30 ze 45 hlasů. Totéž bylo sděleno zástupcům ČSSD a SZ. Informace o údajném vyjednávání s KSČM se nezakládají na pravdě. Podle neověřených informací si ODS pro koalici vybere ČSSD. Jedná se o jednostranné rozhodnutí ODS. Kromě Chalupy TOP 09 nikomu nenabízela post starosty.

 

Praha 7

TOP 09 postupně vyjednávala se zástupci všech demokratických stran. Pro TOP 09 přicházely v úvahu koalice ODS - TOP 09 - SZ a TOP 09 – SZ – ČSSD. TOP 09 do ukončení vyjednávání nepreferovala žádnou z výše uvedených koalic. Definitivní rozhodnutí mělo padnout až po závěrečné schůzce s ODS. Domluvené jednání 2.11.2010 bylo z naší strany odloženo z důvodu informací o jednání ODS s ČSSD. Následně byla ustavena koalice ODS – ČSSD. Post starosty žádné straně TOP 09 Prahy 7 nenabízela.

Praha 8

Regionální organizace vyjednávala o možné koalici s ODS, SZ a ČSSD. Variantu koalice se starostou za ČSSD byla TOP 09 odmítnuta. V TOP 09 byla schválena koalice s ODS se starostou za ODS. Čeká se na schválení koalice v orgánech ODS. Pokud bude tato koalice odmítnuta a vytvořena koalice ODS – ČSSD, bude se jednat o jednostranné rozhodnutí ODS.

 

Praha 9

Byla uzavřena koalice ODS – TOP 09. Jednání byla bez problémů, proběhlo ustavující zastupitelstvo. Starostou bude zástupce ODS. TOP 09 kromě ODS nikomu jinému post starosty nenabízela. Obdobně byly dohodnuty spolupracující koalice v Letňanech a Čakovicích.

Praha 10

Jednání v Praze 10 probíhalo se všemi demokratickými stranami s výjimkou ODS. Tamní vedení se domnívá, že spolupráce s ODS zastupovaná panem Richterem, Zoufalíkem, Lipovským apod. není možná s ohledem na jejich nakládání s obecním majetkem a způsobem řízení radnice. Proto tamní regionální reprezentace preferovala koalici bez ODS i v případě, že starostou bude zástupce ČSSD. ODS se ani nesnažila TOP 09 kontaktovat, i když to zřejmě jako vítězná strana měla udělat. ČSSD se nakonec jednostranně rozhodla preferovat koalici s ODS i za cenu, že je pro ni značně nevýhodná (poměr v radě 6 : 3). Do druhého kola senátních voleb kandidoval starosta Lipovský s veřejnou podporou KSČM (s. Semelová – Haló noviny 21.10.), od které se nedistancoval. Další podpora byla od Jany Bobošíkové a kandidáta ČSSD Miroslava Svobody. Na společném letáku, který je pravděpodobně ze stejné autorské dílny jako „Listy z Prahy“ je TOP 09 označena jako „protičeská strana“. I to svědčí ve prospěch našeho tamního vedení.

Praha 11

Již po svém ustavení TOP 09 v Praze 11 přijala usnesení, že spolupráce s ODS pod současným vedením není možná.  Proto TOP 09 nabízela spolupráci všem demokratickým stranám s cílem donutit ODS k opozici, aby došlo k její  zásadní personální obměně. Toho chtěla dosáhnout i za cenu, že podpoří na post starosty jedničku na kandidátce ČSSD. ČSSD dala jednostranně přednost opětovné, tentokrát nejtěsnější koalici s ODS a podpořila stávajícího starostu Mlejnského. Pro jeho volbu na ustavujícím zastupitelstvu hlasovali i komunisté, kterým byla svěřena funkce předsedy kontrolního výboru. Z výsledků hlasování se dá usuzovat, že právě hlasy komunistů byly nutné na zvolení starosty a rady. Naši tamní členové se domnívají, že spolupráce s ODS není možná z důvodů našeho závazného hodnotového desatera.

Praha 12

Jednání v Praze 12 stále probíhají. TOP 09 usiluje o post starosty v souladu s výsledky voleb. Sílily snahy o vytvoření koalice ODS-ČSSD s tichou podporou KSČM. Nabídku na koalici s účastí ČSSD jsme sociální demokracii nedávali. Dnes bylo dohodnuto, že bude vytvořena koalice TOP 09–ODS–VV, starosta TOP 09.

Praha 13

TOP 09 jednala se všemi zástupci demokratických politických stran. Schůzku s panem Vodrážkou naši vyjednávači hodnotí jako formální. Po obdobné schůzce s ČSSD došlo k zajímavému souladu v hodnocení naší strany jako nečitelné, neznámé, bez programu a s tím, že chceme prosazovat asociální věci. TOP 09 se formou protestu ohradila proti výsledku voleb.  Vítězná strana ODS se ani nesnažila hlouběji pokusit se jednat s TOP 09 a zjevně směřuje ke koalici s ČSSD. Jedná se o jednostranné rozhodnutí ODS. Proto nabízíme ČSSD, aby vytvořila se SZ, VV a Občany Prahy 13 menšinovou radu s naší tichou podporou.

Praha 14

Vyjednávači TOP 09 v Praze 14 neměli problém domluvit koalici s ODS, kterou zde zpočátku preferovali, a která zde má stejný počet mandátů jako TOP 09. ODS však dle dostupných informací preferovala vyjednávání se zdejší ČSSD, a v jednání s TOP volila zdržovací taktiku. ČSSD ovšem vyjednávala intenzivně s oběma stranami a po krachu jednání s ODS logicky pokračovala pouze s TOP 09. ODS projevila zájem o intenzivní jednání s TOP 09 teprve po neúspěšném a ukončeném jednání s ČSSD. Dohoda však nebyla možná z důvodů personálních požadavků. Na rozdíl od ODS TOP 09 post starosty ČSSD ani žádné jiné straně nenabízela. Nyní tedy probíhají koaliční jednání bez ODS.

Praha 15

TOP 09 jednala rovnocenně s ODS i ČSSD. Ze strany ODS vyhodnotila při prvním jednání zájem o možnou koalici jako slabý. Samotná ODS zatím i přes vítězství ve volbách schůzky neiniciovala. V dalším kole jednání sice vyjednavači TOP 09 hodnotí zájem ODS jako větší, ale bez konkrétní snahy o dohodu. V průběhu vyjednávání vyjednavači ČSSD oznamují, že jsou před podpisem trojkoaliční dohody s ODS a NEZ. Z jednostranného rozhodnutí ODS dojde s velkou pravděpodobností k vytvoření trojkoalice bez TOP 09.

František Laudát
předseda pražské TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme