Husák: Za hrátky s laserem u letiště bude tvrdý postih

25. 10. 2010

Airbus se chystá na přistání na letišti v Ruzyni, když tu náhle se někde venku rozsvítí laser. Paprsek zasahuje okno, sklo se stává zcela neprůhledným a v mžiku laser zasahuje přímo oči pilota. Ten dalších pár minut nic nevidí, netuší, kde jsou pedály, kde ovládací zařízení.

Toto není výňatek z katastrofického románu, ale běžná realita, která hrozí pilotům letadel i vrtulníků. Jen loni piloti zaznamenali sedm případů, kdy je někdo během startu nebo přistání v Ruzyni oslňoval laserem. Pachatel použil laser, který dokáže na vzdálenost dvou kilometrů zapálit papír. Podle dosavadní legislativy nejde o trestný čin.

Poslanec Jan Husák (TOP 09) proto ve spolupráci s Ministerstvem dopravy vypracoval novelu zákona 49/1997 Sb. o civilním letectví, kterou předloží ke schválení na aktuální poslanecké schůzi. Novela by umožňovala daleko tvrdší postih, než doposud. V současnosti může být útočník postižen jedině tehdy, když letadlo spadne. Ale pokud pouze dočasně poškodí zrak pilota, nic moc se mu stát nemůže. „Takovým případům chci předcházet. Vždyť jsou v ohrožení piloti a stovky cestujících na palubě a také lidé žijící v okolí letišť,“ vysvětluje Husák.

Novelu vítají odborníci. „Již několik testů zkoušejících vliv oslnění laserem na řízení letadel a vrtulníků při přistávání prokázalo, že se může stát vážná tragédie zakončená zbytečnou smrtí mnoha lidí,“ řekl docent Teodor Baláž z Univerzity obrany v Brně. Pro testování je přitom používán laser mnohem slabšího výkonu, aby nebylo ohroženo zdraví testovaných. Testuje se na vzdálenost 2,5 km. A přesto je dočasné oslepení testovaných dokonalé. Lasery o výkonu, který dokáže oslnit piloty, lze přitom běžně pořídit jako výkonná ukazovátka nebo například laserové vodováhy.

Husák chce jít ještě dále a navrhnout další opatření, které by použití laserů v tuzemsku regulovaly. „Jsou totiž ohroženy i děti, kterým jejich rodiče zakoupí tuto běžně dostupnou ‚hračku‘. Již silnějším laserovým ukazovátkem dítě může poškodit zrak svůj nebo svých sourozenců tím, že si posvítí do očí,“ říká Husák. Dalším opatřením by proto měla být regulace prodeje spojená s jasnými informacemi pro kupujícího o hrozícím nebezpečí.

Oslňování laserem je trestným činem například v USA, Velké Británii nebo Německu. Britský Úřad civilního letectví evidoval jen v roce 2007 devětadvacet takových útoků na letadla či vrtulníky policie a záchranářů. O rok později jich bylo 206 a v loňském roce už 737. Británie na to reagovala potřebnou legislativou. Podobné útoky se objevují i v dalších zemích, média zaznamenala například útok na šest letadel v australském Sydney v březnu 2008.

Jan Husák
místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

V Praze 25. října 2010

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme