Husák: Vysoké ceny, nízké investice a pokrytí horší než v Rumunsku

22. 5. 2013

Pokrytí mobilním internetem třetí generace (3G) je dnes v České republice horší než například v chudším a hornatějším Rumunsku. „Nová aukce na kmitočty uvolněné po analogovém televizním vysílání přitom naznačuje, že kvůli špatně nastaveným parametrům budou také investice do internetu čtvrté generace (4G) neefektivní,“ říká předseda podvýboru pro ICT Jan Husák.

Ve středu 22. 5. 2013 skončila lhůta pro podávání připomínek k podmínkám aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání. Kmitočty by po vydražení měly sloužit pro vysokorychlostní internet 4G, který občanům a firmám bude poskytovat dosud nevídané rychlosti internetového přenosu. „K nastavení aukce jsme museli podat připomínky i my. Odmítám totiž, aby podmínky navržené bývalým předsedou ČTÚ Pavlem Dvořákem opět nahrávaly do karet stávajícím mobilním operátorům,“ říká Jan Husák, podle kterého úřad navrhl, aby si stávající operátoři mohli po dobu pěti let benevolentně započítávat jako vysokorychlostní i své dosavadní služby 3G, což by jim umožnilo nespěchat s dalšími investicemi. „Ve výsledku je silně poškozen hlavně český spotřebitel. Operátoři nemají ani po deseti letech dobudováno pokrytí 3G a zachováním velmi volných ustanovení v nové aukci by jim ČTÚ dovolil zpozdit i budování 4G o několik let. Přitom plošné pokrytí 3G je v Česku dnes horší než v chudším a hornatějším Rumunsku,“ vysvětlil Husák důvody svých námitek.

Chci zvýšit minimální rychlost mobilního internetu z 5 na 30 MBit za sekundu

Další výhradou Jana Husáka k podmínkám aukce je nízké nastavení minimální požadované rychlosti pro stahování z budoucího mobilního internetu. Podmínky aukce totiž stanovují, že do sedmi let ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o udělení přídělu rádiových kmitočtů by byla minimální požadovaná rychlost služby stanovena na úrovni 2 Mbit/s a poté na úrovni 5 Mbit/s. „Tato rychlost je pod úrovní již současných technologických možností 4G sítí a už vůbec nereflektuje jejich předpokládaný vývoj. Proto navrhuji zvýšit v následujících sedmi letech minimální požadovanou rychlost pro stahování dat ze 2 Mbit/s na 10 Mbit/s a v následujícím období z 5 Mbit/s na 30 Mbit/s,“ dodal Husák, podle kterého i toto zvýšení minimální požadované rychlosti přispěje nejen ke zlepšení služeb zákazníkům, ale také donutí operátory zvýšit míru investic do sítí.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09