Husák: Šéf ČTÚ je pro české zákazníky horší škůdce než kůrovec

28. 3. 2013

Telekomunikační úřad v Rakousku stanovil vyvolávací cenu za připravovanou aukci kmitočtů na 13 miliard korun. Šéf Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák řekl, že konečná cena naší, srovnatelné aukce by měla být maximálně 15 miliard. A to místo 20 milard, které nabízeli sami operátoři. „Co je v česku dle šéfa ČTÚ nejvyšší možná cena, je v Rakousku ta nejnižší, vyvolávací. Lepší důkaz toho, jak šéf čtú Českou republiku poškodil, nenajdete,“ říká poslanec Jan Husák.

Dvě srovnatelné země, dvě více méně srovnatelné aukce, ale dvě zcela rozdílné ceny. Dík rozhodnutí předsedy Českého telekomunikačního úřadu se v této bilanci Česká republika dostává do jasné nevýhody.

Rakouský regulátor vyhlásil na září 2013 aukci kmitočtů na frekvence 800, 900 a 1800 MHz s minimální vyvolávací cenou 526 milionů eur (zhruba 13,2 miliardy korun). V Česku se měly dražit kmitočty 800, 1800 a 2600 MHz. Předseda ČTÚ Dvořák ale realizaci aukce nezvládl, neodůvodněně ji zastavil, a navíc oznámil, že cena by měla být maximálně 15 miliard. „České frekvence 2600 MHz mají menší cenu než rakouské v pásmu 900 MHz, v ostatních parametrech jsou ale obě aukce více méně srovnatelné. Přesto předseda ČTÚ bez jakýchkoliv analýz došel ke zcela rozdílné ceně než naši sousedé, samozřejmě k ceně nevýhodné pro Českou republiku,“ vysvětlil Husák.

Stejně jako v Rakousku nebylo cílem vydražit kmitočty za co nejvíc peněz, ale posílit konkurenci o nového operátora a rozšířit nejmodernější vysokorychlostní internet nejen do měst, ale zejména do venkovských oblastí. Rozdílný je však přístup rakouského úřadu. Pokud se v Rakousku nový operátor přihlásí, bude mít privilegované postavení proti stávajícím operátorům – bude mít vyhrazeny dva bloky z celkových dvaceti osmi a k tomu dostane opci na koupi vysílačů a dalšího spektra v pásmu 2600 MHz. „Je logické, že zcela nový operátor nemůže předběhnout ty zavedené, proto se mu musí poskytnout lepší podmínky. Na jaře 2012 jsem žádal ČTÚ, aby i v české aukci bylo vyhrazeno pásmo pro nového českého operátora v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz. ČTÚ to odmítl. To, co nebylo možné v Česku, je však naprosto standardní v Rakousku,“uvedl předseda podvýboru pro ICT Jan Husák.

Podle Husáka je zřejmé, že celá česká aukce a její násilné ukončení bylo šéfem ČTÚ vedeno tak, aby se na náš telekomunikační trh ani žádný nový hráč nedostal a stávajícím operátorům bylo zachováno jejich privilegované postavení s vysokými maržemi a s negativním dopadem na české zákazníky. „Šéf ČTÚ způsobil, že operátoři budou poskytovat drahý vysokorychlostní internet pouze ve velkých městech a konkurenceschopnost venkova se bude i nadále zhoršovat,“sdělil Husák. „Je zjevné, že kůrovec i pan Dvořák způsobují škody českému hospodářství v miliardách korun. Na kůrovce lze použít insekticidy, ale nevím, jak z úřadu vyhnat laxního úředníka, když obchází poslance, aby mu naopak byl v ČTÚ prodloužen mandát,“ dodal Husák.

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl