Husák: Regulační úřad musí konečně jednat

5. 3. 2012

Služby za volání v České republice stále patří mezi nejdražší ze zemí OECD. Je třeba, aby i ceny v Česku za mobilní volání a internet co nejdříve klesly alespoň o 50 procent. Operátoři by měli přestat s výmluvami a okamžitě nabídnout nové ceny srovnatelné se západní Evropou, vyzývá poslanec Jan Husák (TOP 09). Zároveň také apeluje na státní regulační úřad (ČTÚ), aby začal naplňovat svoji roli.

Chci evropské ceny pro všechny české zákazníky“, říká Jan Husák (TOP 09), předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl: „Je neudržitelné, aby čeští operátoři drželi své nabídky cen tarifů několikanásobně výš, než je obvyklé v západní Evropě“. Šéf výboru už loni v září nechal provést analýzu cen za mobilní služby v Česku, Rakousku, Polsku a na Slovensku. Výsledek je tristní (viz tabulka). Mezitím na francouzský trh vstoupil čtvrtý operátor „Free“ s neomezeným voláním, SMS, MMS a internetem za 500 korun a britský T-Mobile od února 2012 nabízí neomezenou nabídku služeb za měsíční paušál 1 240 korun.

V Česku se ale nic nemění a nereaguje ani Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Jeho předseda Pavel Dvořák tvrdí, že úřad nemůže být „aktivistický“. Zdá se, že dosud nepochopil podstatu vzniku svého úřadu. Jeho úřad má předvídat situaci na trhu a předcházet takovému chování operátorů, které by vedlo ke zhoršení konkurenčního prostředí. Má svým AKTIVNÍM (opak od slova pasivní) rozhodováním chránit spotřebitele a tedy zabránit „oškubávání“ zákazníka,“ popsal poslanec Husák jeden z hlavních úkolů ČTÚ a dodal: „Tento úřad se v minulosti rozhodl pro laxní přístup, rozhodující trhy nijak nereguloval a výsledky jsou zřejmé. Pokud pan Dvořák nezačne jednat, měl by zvážit další setrvání ve své funkci.“

Každý podnikatel si zaslouží spravedlivou marži a výdělek, aby mohl dále rozvíjet svůj podnik. Ovšem díky „neregulaci“ ČTÚ vznikl absurdní stav, kdy operátoři mají z českých zákazníků nadstandardní zisky. Je známé, že Češi platí jedny z nejvyšších cen v Evropě a nemohou ani využívat všechny moderní služby kvůli zaostalosti v pokrývání země mobilním rychlým internetem. Samotný ČTÚ je hodnocen jako druhý nejhorší regulátor v Evropě“, rekapituluje poslanec Husák.

ČTÚ má jednu z posledních šancí, jak může rozhýbat trh na dalších 15 let dopředu. „Stejně jako v zahraničí trh rozhýbává konkurence, úřad může vhodným nastavením podmínek v nadcházející aukci na kmitočty nalákat do České republiky podobného dravého operátora jako je francouzský FREE. Český zákazník si to zaslouží“,zdůrazňuje Husák, který si váží postoje ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby. „Je to první ministr, který se problémem začíná zabývat a chce ho řešit.“

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl