Husák: Pošta nesmí strašit lidi rušením poboček

8. 6. 2012

Poslanec Jan Husák se chystá zamezit radikálnímu snižování počtu pošt a znemožnit podvody mezi poštovními podnikateli. Připravuje „malou“ novelu zákona o poštovních službách.

Poslanec Husák odmítá tvrzení vedení České pošty, že přijatá novela zákona č. 29/2000 Sb. o poštovních službách ji „přinutí“ ke zrušení až dvou třetin jejích poboček. „Je to nesmysl, v zákoně není jediné slovo o likvidaci jakékoliv pobočky. Požaduje jen po vedení České pošty, aby se chovalo jako řádný hospodář“ vysvětlil Husák. Pošta je moloch, kterému se nechce zefektivnit svůj vlastní provoz, a tak raději místo návrhů na zlepšení doslova straší lidi rušením poboček,“ dodal poslanec.

Minimální počet pošt stanoví vláda

Nesmyslnému rušení poboček pošty tedy zamezí „malá“ novela poslance Jana Husáka. Jde o  kompromisní návrh dohodnutý již v dubnu 2012 v Senátu. „Dle mé novely bude minimální počet poboček stanovovat vláda svým nařízením. Česká pošta tak bude přinucena hledat jiné cesty, jak se zefektivnit svůj provoz. Ne rušením poboček“, sdělil Husák. Stanovený minimální počet poboček v kombinaci s  vyhláškami Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povede ke zpřísnění podmínek a zkvalitnění služeb. Vlastní kritéria vyhlášek ČTÚ budou zveřejněna v červenci tohoto roku. Z vyhlášky bude zřejmé, ve které obci musí být pošta zřízena, minimální pracovní doba pošty a maximální vzdálenost k další nejbližší poště.

Případné vyšší náklady nesmí platit občan

Druhým důvodem Husákovy „malé“ novely je znemožnit podvody subjektů podnikajících na poštovním trhu. Příkladem podvodného činu by bylo spekulativní rozdělení jedné poštovní firmy do několika malých firem. Cílem takovéhoto formálního rozdělení je vyhnout se platbám za vyšší náklady, které by vznikly držiteli poštovní licence v souvislosti s provozováním garantovaných poštovních služeb, tzv. univerzální služby. Vyšší náklady za univerzální službu budou platit podle novely všichni poštovní operátoři s výnosem vyšším než 3 miliony. Vyhneme se tak spekulativnímu rozdělování do menších firem, protože se to už nikomu nevyplatí, objasnil Husák. Současný limit výše výnosů je na úrovni 10 milionů. Pokud by vyšší náklady skutečně vznikly, měly by je zaplatit státní i soukromí provozovatelé poštovních služeb. „Česká pošta i soukromníci by museli platit spravedlivě podle svého podílu na trhu. Poštovní operátoři chtějí, aby na jejich případné ztráty doplácel státní rozpočet, tedy občan. A to je pro nás neakceptovatelné“, zdůrazňuje Husák. V poštovním sektoru je podle něj dostatek peněz na pokrytí případných vyšších nákladů. „Čím více bude držitel licence „přinucen“ k zodpovědnosti podílením se na hrazení vyšších nákladů, tím menší bude pravděpodobnost, že nějaké vyšší náklady vůbec vzniknou“, vysvětluje Husák důvody, proč se na podílu na vyšších nákladech musí podílet i sama Česká pošta.

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

V Praze 8. 6. 2012

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme