Hudeček: Vážně se narušují principy, na nichž je založen náš polistopadový vývoj

Projev primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka na tiskové konferenci TOP 09 dne 29. 9. 2014

29. 9. 2014

V posledních dnech se v naší zemi dějí věci, které vážně narušují principy, na nichž je založen náš polistopadový vývoj.

Sněmovna v pátek rozhodla o tom, že vrcholní politici se nemusí prokazovat lustračním osvědčením a tím se automaticky legitimizuje působení někdejších důstojníků a agentů komunistické tajné služby ve vedení země.

V TOP 09 jsme přesvědčeni o tom, že na místech, která určují další směřování země, nesmí být lidé, kteří používají neférové praktiky a estébácké metody, kteří si politiku zredukovali na mocenské technologie estébáckého typu.

Současné chování vlády a poslanecké sněmovny vyvolává dojem, že se z české politiky vytratilo jakékoli názorové ukotvení. Mám strach, že podobně mohou dopadnout i komunální volby.

Síla a společná taktika lživých kampaní vůči TOP 09 ukazuje, že jsme tu svědky metod, nesoucích rukopis minulosti. Jedná se o propojení osobních a finančních zájmů s metodami lži, manipulace, ovlivňováním politického dění a to lidmi zvyklými na fízlovské metody. Tito lidé se objevují v každém režimu a je třeba se jim vždy tvrdě postavit.

Je naší povinností se proti směru, který se nám 25 let od revoluce snaží podsunout manipulací i populističtí politici, ozvat a přimět lidi k jeho odmítnutí. Musíme zpozornět a vnímat, že jsou hodnoty, které je třeba respektovat. Teprve na tomto základě je možné dělat poctivou a slušnou politiku. A to je hodnota, na které se TOP 09 shodne za všech okolností a napříč celou, demokratickou diskuzí uvnitř strany.

V závěru kampaně jsme se proto rozhodli tuto pravdu sdělit bez obalu. Využijeme prostor předvolebního období k tomu, aby tento hlas mohl zaznít. Věříme, všichni v TOP 09, že lidé v celé ČR, nejen v Praze, tento postoj ocení. Rozhodnutí je, a tak je tomu správně, stále jen a jen na voličích.

Tomáš Hudeček, primátor hlavního města Prahy

29. 9. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme