Heger: Registr je risk, stát může informace získat jinak

9. 3. 2016

Stát by neměl vytvářet další registry. Ministerstvo zdravotnictví chce vytvořit nový registr zdravotních služeb, přitom by potřebné informace mohlo mít už dnes, ale bez osobních údajů, říká poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. Novelu zákona o zdravotních službách dnes projednává Sněmovna.

„Resort obhajuje vznik gigantické databáze potřebou detailní znalosti všech prováděných zdravotních výkonů a hledání možných úspor. S cílem lze souhlasit, ovšem vznik registru v tomto rozsahu bez pilotní studie považuji za příliš riskantní. I když se to bohužel neděje, mohlo by si ministerstvo řadu ukazatelů o dostupnosti, kvalitě, bezpečí a úhradách péče vyžádat od zdravotních pojišťoven již dnes a v některých případech by mohlo pracovat i samo, s daty bez rodných čísel,“ říká poslanec Leoš Heger (TOP 09). Návrh zákona je podle něj v této podobě nepřijatelný.

Potřeba detailněji znát prováděné zdravotní výkony je odůvodněná, problémem je ale masivní sběr neanonymizovaných dat. „Z podkladů, kterých se nám z ministerstva dostalo, si dovedu představit, že by se v první chvíli pracovalo s daty od statisticky reprezentativního vzorku pacientů např. VZP, která by data zpracovala na základě požadavků resortu, resp. Ústavu pro zdravotní informace a statistiku ČR (ÚZIS),“ vysvětluje Leoš Heger.

Ústav by v dalších analýzách pokračoval jen nad daty bez přímé identifikace pacienta a propojoval by je s ekonomickými a jinými údaji z dalších svých zdrojů. „Další možností je pracovat pouze s daty těch pacientů, kteří pro takový postup poskytnou písemný souhlas. Takto to stejně bude v budoucnu nezbytné, budeme-li chtít rozhýbat problém sdílení elektronické dokumentace pacienta mezi jeho ošetřujícími lékaři,“ uvedl exministr Leoš Heger.

Pro TOP 09 by bylo přijatelné, pokud by novela zákona řešila pouze navrhované změny úprav stávajících klinických registrů. K otázce dalšího plošného zpracování dat, je nutné dopracovat další možná řešení či předložit přesvědčivější argumenty o nezbytnosti obří databáze zdravotních služeb.

Vznik další databáze je současné době mimořádně citlivý i proto, že vláda plánuje prohlubování dohledu státu nad občany v oblasti soukromé (chystaný registr sportovců, větší otevření registru zbrojních průkazů nebo návrhy na prolomení nedotknutelnosti obydlí při podezření na neekologické vytápění), a také ekonomické (registr bankovních účtů nebo elektronická evidence tržeb). „Je proto potřeba mít stále na mysli, že naše Ústava využívání „Velkého bratra“ nepreferuje, a pokud ano, tak opravdu jen z důvodů, kdy je potlačení práva na ochranu soukromí zcela nezbytné,“ míní poslanec a místopředseda TOP 09 Leoš Heger.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 9. března 2016

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme