Gazdík: TOP 09 aktivně mění systém poslaneckých náhrad

27. 9. 2010

„Systém poslaneckých náhrad považujeme za špatný. Podporujeme a aktivně připravujeme novou úpravu. Ministr financí Miroslav Kalousek již předložil návrh na zdanění náhrad. Spolu s poslaneckým klubem Věcí veřejných připravujeme úpravu, která odstraní duplicity stávajícího systému. Je to právě TOP 09, která chce nelogičnosti poslaneckých náhrad odstranit,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

V průběhu posledního týdne uvedly Hospodářské noviny seriál článků nazvaný „Konta X“. Je v nich upozorňováno na případy, kdy poslanecké náhrady měli zneužívat poslanci klubu TOP 09 a Starostové. V těchto článcích se autoři ovšem dopouštějí mnoha nepřesností a zavádějících informací. Jako příklad lze uvést článek „Jak vydělat 28 tisíc měsíčně. Stačí jezdit vlakem“ z 20. 9. 2010. V tomto článku je třikrát napsáno, že poslanec Cempírek „dokáže jezdit do práce zadarmo“ a přitom je ve stejném článku níže poslanec Cempírek citovaný: „Nejezdím na průkaz. Před volbami jsem si koupil Gold kartu Českých drah.“ Z toho vyplývá, že zadarmo opravdu nejezdí, ač by dle dnešní úpravy poslaneckých náhrad mohl.

Hospodářské noviny dnes píší i o poslanecké kanceláři poslankyně Schejbalové v objektu tělovýchovné jednoty Orel. Nechceme, aby byl na poslance TOP 09 vyvíjen mediální tlak za nezcela vyjasněných okolností. „O snížení nájemného jsem minulý týden s nájemcem jednala a došlo mezi námi ke shodě. Přesto jsme se dnes domluvili, vzhledem k neutuchající mediální štvanici, že nájem ukončíme,“ uvedla dnes poslankyně Jaroslava Schejbalová. „Tento krok paní poslankyně vítám. Musím podotknout, že je zvláštní, že se média stejně intenzivně nezajímají o kanceláře poslanců jiných stran,“ dodal Petr Gazdík. Někteří poslanci mají poslanecké kanceláře přímo ve svých advokátních kancelářích. „TOP 09 aktivně činila a činí kroky pro změnu užívání poslaneckých náhrad. Právě proto mě mrzí, že média útočí výhradně na poslance našeho klubu,“ podotkl Petr Gazdík.

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09

V Praze 27. září 2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme