Gazdík: Plošná majetková přiznání podporují udavačství ve společnosti

19. 6. 2015

Přiznávat veřejně majetek by měli především politici a státem placení vysocí úředníci, ne všichni občané. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové dnes předložili novelu zákona o střetu zájmů, která občany této povinnosti na rozdíl od vládního návrhu zbavuje. Plošná přiznání přispívají k udavačství ve společnosti a dávají možnost vytvářet složky na občany.

„Povinnost podrobně doložit svůj majetek na žádost finančního úřadu, který si může majetkové přiznání vyžádat i na oznámení, jak navrhuje vláda, podpoří pouze udavačství," říká poslanec a místopředseda sněmovny Petr Gazdík (klub TOP 09 a Starostové).

„Ano, my politici, kteří rozhodujeme o veřejných financích, se hlásíme k tomu, že budeme podávat co nejpodrobnější majetková přiznání týkající se nás a našich rodinných příslušníků. Rozhodně nebudeme souhlasit s tím, aby stejné povinnosti by vystaven běžný občan jen proto, aby si Andrej Babiš mohl doplnit své složky," uvedl předseda klubu TOP 09 a Starostové Miroslav Kalousek.

Politici a vysocí státní úředníci – včetně hradního kancléře – by měli svůj majetek přiznávat automaticky. Návrh Petra Gazdíka a dalších poslanců klubu TOP 09 a Starostové na změnu v zákoně o střetu zájmů znamená povinnost přiznat výši majetku, včetně úspor na účtech i v hotovosti, před nástupem do funkce. V současnosti musí politici podle zákona přiznat pouze přírůstek majetku za ten který rok. Novela by také zvýšila sankce v případě, že politik či úředník přiznání nevyplnil správně nebo něco zatajil. Dnes hrozí za chyby v majetkovém přiznání pokuta maximálně 50 tisíc korun, nově by to mělo být až půl milionu korun.

„Očekávala bych, že dříve, než prezident republiky bude pateticky apelovat na poslance, aby tento zákon přijali, udělá si pořádek na Hradě a podmíní setrvání svého kancléře ve funkci zveřejněním jeho majetku. Právě Mynářovy nejasné majetkové poměry zřejmě stojí v cestě získání jeho bezpečnostní prověrky. Za současné situace mi proto jednání pana prezidenta přijde jako velké pokrytectví," míní poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: