× Pohněme s tím. Společně!

Finanční zpráva TOP 09

22. 3. 2013

Průběžný přehled o financování TOP 09 může mít díky transparentnímu zveřejňování informací, ke kterému se TOP 09 zavázala, v podstatě každý. Nyní je na internetových stránkách rovněž vyvěšena Výroční finanční zpráva TOP 09 za rok 2012, kterou včera schválil výkonný výbor strany.

Dík dvojím volbám, které proběhly v loňském roce, vzrostly náklady TOP 09 oproti roku předchozímu takřka o sto procent. Přesto se nám dík zodpovědnému hospodaření podařilo i další rok zůstat bez zadlužení,“ shrnuje generální sekretář TOP 09 Pavel Severa.

Hlavním příjmem TOP 09 tak byly v uplynulém roce státní dotace ve výši 53 213 125 korun. Dalších 28 467 419 získala strana díky darům od právnických a fyzických osob. „Celková hodnota darů, které TOP 09 obdržela, byla v porovnání s rokem 2011 takřka čtyřnásobná. Jsem ráda, že o každém z těchto darů byla veřejnost průběžně informována na našich stránkách. Tato forma dohledu je totiž největší zárukou toho, že je TOP 09 financována zcela korektně. Velmi bych ocenila, kdyby se k takovému modelu připojily i jiné politické strany,“ okomentovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Letos jsme dokonce zveřejnili nejen podrobný výpis nákladů na volby, ale poskytli jsme médiím i veškeré faktury, jež byly v souvislosti s volbami vyplaceny,“ dodává volební manažer strany Jaroslav Poláček.

Největší dar z řad fyzických osob, 600 000 korun, TOP 09 poskytl v loňském roce Radim Bajgar. Jeden milion také poskytla společnost OSTROJ, a. s., což byla největší suma od právnické osoby. 5 milionů korun na účet TOP 09 poslal i politický partner strany hnutí Starostové a nezávislí, a to na společnou část volební kampaně.

Celkové náklady na volební kampaně v roce 2012 dosáhly výše 53 605 101 korun, provoz včetně poskytnutých darů, mezd a dalších stál stranu loni 50 705 179 korun. Na detailně rozepsaný rozpočet celostátní kanceláře TOP 09 se můžete rovněž podívat na webových stránkách.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09