Feri: Zabránili jsme zbytečné byrokracii u malých a středních podnikatelů

8. 11. 2019

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila novelu zákona o obchodních korporacích. Při projednávání byl schválen pozměňovací zákon poslance TOP 09 Dominika Feriho, který zabránil nárůstu byrokracie u malých, zejména rodinných společností. Byla zachována možnost, aby akciová společnost mohla mít pouze jednočlennou správní radu.

„Zákon o obchodních korporacích dosud umožňoval podnikatelům za účelem úspory nákladů a vyšší efektivity řízení mít zřízenou pouze jednočlennou správní radu. Takovou možnost potvrdil Nejvyšší soud a je to běžná praxe i v zahraničí. Nyní však vláda navrhla, aby správní rady byly nejméně tříčlenné. To by znamenalo zejména pro malé, rodinné a střední akciové společnosti zvýšení nákladů, neboť by další dva členy správních rad musely zaplatit, a navíc by v některých případech těžce hledali důvěryhodné osoby,“ říká poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Pro pozměňovací návrh, který zachovává možnost jednočlenné správní rady hlasovalo 134 poslanců napříč všemi poslaneckými kluby, pouze jeden poslanec hlasoval proti.

„Jsem velmi rád, že tento návrh podpořila většina poslanců ve sněmovně, prošlo tak jasně pravicové řešení, které zbytečně nepřidělává administrativu tam, kde to není třeba. Zabránili jsme tak další povinnosti, která by se týkala 2500 společností,“ dodává poslanec Feri.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: