Farský: Registr smluv vylučuje nehospodárné nakládání s veřejnými penězi

Návrh zákona o Registru smluv znamená naprostou transparentnost veřejné správy. Jeho smyslem je sdružovat veškeré smlouvy, faktury a objednávky na jednom místě on-line, aby byly přehledné. Tím umožní kontrolovat nakládání politiků a úředníků s veřejnými financemi. 

11. 3. 2014

„Tento zákon nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky nezakazuje, ale prakticky ho vylučuje., uvedl poslanec TOP 09 Jan Farský, který o přijetí normy usiluje od minulého volebního období.

Bratrský projekt - „Centrálny register zmlúv“ - funguje na Slovensku od ledna 2011. Od té doby na něm bylo postupně zveřejněno 570 000 smluv v celkové hodnotě 1 377 miliard českých korun a ročně si připisuje 400 000 návštěv. Dosavadní slovenské zkušenosti se staly inspirací pro administrativně nenáročný a přehledný český model.

„Právní úprava zveřejňování musí stát na nekomplikovanosti systému a napojení na již existující právní úpravy. Osvědčilo se nám, že účinnost smluv se váže na jejich zveřejnění. Stávají se platnými až den po svém zveřejnění. Všechny výjimky musejí být formulovány velmi exaktně. Nezveřejňují se například části smluv obsahující obchodní tajemství,“ shrnuje zkušenostifungováním registru smluv na Slovensku Lucia Žitňanská - poslankyně NR SR a exministryně spravedlnosti.

„Zákony, normy a předpisy nekoncipujeme pro zodpovědné a poctivé občany. Novely schvalujeme pro ty, kteří hledají kličky. Zákon bez možnosti postihu nemá vůbec smysl. Jakákoliv faktura a smlouva našeho města je zveřejněná na internetu. Nemůže se tedy stát, že by mě někdo obvinil z toho, co se domněle stalo,“ vysvětluje Michal Sygút, primátor Turčianských Teplic.

„Registr smluv nezvýší administrativní zátěž. Vložení standardní smlouvy do systému trvá 3 minuty, ty složitější se vkládají maximálně 10 minut. Faktury a objednávky je možné zveřejňovat zcela automaticky od 1. 1. 2013,“ říká poslanec TOP 09 Jan Farský.

 

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

11. 3. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme