Farský: Hazard je ve Sněmovně naposledy

Poslanecká sněmovna naposledy projedná přísnou novelu zákona o loteriích

6. 9. 2011

Boj o přísnější regulaci hazardu se blíží do finále. Sněmovna dnes projedná pozměňovací návrh zákona o loteriích, který s drobnými úpravami vrátil Senát. Očekává se jeho schválení, ve třetím čtení pro novelu hlasovala drtivá většina poslanců včetně opozice. Návrh přináší řadu změn, které usnadní život obcím a zpřehlední distribuci odvodů na veřejně prospěšné účely.

Stojíme před historickou šancí po dvaceti letech konečně prosadit jasná pravidla pro hazard,“ říká poslanec Jan Farský a upřesňuje: „Průměrně je u nás jeden hrací automat na sto sedmdesát lidí. Například ve Francii je ale tento poměr více než stokrát nižší. Jde tedy o obrovské příjmy, ze kterých jsou dnes prostředky odváděny na veřejně prospěšné účely. Právě zde ale často dochází k jejich zneužívání, jelikož účelnost jejich využití je nedohledatelná. Obce často zápasí s nemožností regulovat hazard na svém území. Právě projednávaná novela nabízí řešení.

Přísná regulace hazardu

Návrh dává obcím možnost rozhodovat plně o provozování loterií na svém území místně i časově. „Přijetí této novely bude významné pro všechny obce. Konečně bude v zákoně explicitně stanoveno oprávnění obcí rozhodovat o hazardu na svém území,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Právě Chrastava dříve o možnost regulace loterijních terminálů bojovala u soudu.

Novela zavádí i jasná a přísná pravidla pro využití výnosu z loterií, jejichž provozovatelé budou nově povinni zveřejňovat, jakým způsobem výtěžek použili.

Hlavní principy novely jsou následující:

  • Obce budou nově moci vydat obecně závaznou vyhlášku, která zakáže nebo omezí hazard na celém území obce či v její části. Obce budou moci stanovit i provozní dobu heren. Obce budou účastníky správního řízení o vydání povolení k provozování loterií na svém území.
  • Dojde ke sjednocení odvodů všech loterijních výnosů pro veřejně prospěšné účely ve výši 20 %. Jedna čtvrtina této částky bude povinně odváděna obcím.
  • Návrh přesně definuje veřejně prospěšné účely, na něž budou výnosy odváděny. A to včetně zveřejnění všech dokumentů, například i souhlasu povolovatele, na internetu.
  • Povolení k provozování loterií budou zkrácena na tři roky.
  • Video-loterijní terminály budou zatíženy stejným místním poplatkem jako výherní hrací přístroje.

Všechny změny podrobně zde: http://www.janfarsky.cz/aktuality/47_Zakladni-zmeny-novely-loterniho-zakona/

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 6. 9. 2011

Štítky
Osobnosti: Jan Farský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme