Evropská platforma vydala prohlášení k boji proti dezinformacím

27. 3. 2019

Členové Evropské platformy považují problematiku záměrného šíření dezinformací za prostředek informační války, kterým se cizí mocnosti snaží ovlivňovat a ohrožovat vnitřní bezpečnost našeho státu, ale i celé Evropské unie. Dezinformační kampaně považují za nezpochybnitelný fakt, který je doložen řadou bezpečnostních i odborných analýz, a proto je potřeba této reálné hrozbě věnovat zvýšenou pozornost, nebagatelizovat ji a bránit se proti ní.

Členové Platformy upozorňují na četná varování před dezinformacemi v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, která považují za opodstatněná a vyzývají, aby se této hrozbě věnovaly příslušné orgány státní správy.

S ohledem na to, že se na šíření dezinformací podílí i vysoce postavení představitelé České republiky, je nezbytné obranné kroky provádět nejen na úrovni ČR, ale i na úrovni EU.

V neposlední řadě považují členové Platformy za zásadní podporovat občanské vzdělávání s důrazem na mediální vzdělávání a rozvoj kritického a analytického myšlení.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09