Evropská platforma se rozrůstá, zástupci debatovali o evropském rozpočtu

6. 12. 2018

V prosinci sněmovna projednává státní rozpočet. Zástupci Evropské platformy se proto dnes sešli, aby s odborníky diskutovali i rozpočet Evropské unie, jeho priority a také dopady, které bude mít na Česko.

„Evropskou platformu jsme založili proto, abychom veřejnost objektivně informovali o evropské politice. Přišlo nám proto správné probíhající debatu o českém rozpočtu rozšířit také o rozměr rozpočtu evropského,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vznik platformy iniciovala.

Na kulatém stolu vystoupil europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer nebo Petr Mooz, vedoucí odboru Informací a komunikace na Generálním ředitelství EK pro rozpočet.

Evropská platforma vznikla počátkem letošního roku v Poslanecké sněmovně. Jejími členy jsou zástupci demokratických stran, kteří sice zastupují různé názorové proudy, ale jednoznačně se shodují v zájmu objektivně informovat českou veřejnost o evropské politice a fungování EU, kterou vnímají jako záruku stability, míru a bezpečí kontinentu a silného politického hráče.

Evropská platforma má v tuto chvíli 26 členů z řad poslanců a přidávat se začali i senátoři, kteří sami projevili zájem rozšířit řady Evropské platformy. Zástupci Evropské platformy proto vyzývají další kolegy z horní komory Parlamentu, aby se k iniciativě připojili.

„Potvrzuje se, že mnoho kolegů vnímá jak význam Evropské unie pro Česko, tak určitý nedostatek ve způsobu, kterým se o Evropě bavíme. Věřím, že společně se nám podaří do této debaty přinést více fakt a méně emocí, i proto pořádáme jednání jako bylo to dnešní,“ říká Markéta Pekarová Adamová.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: