Europoslanci odmítají dvojí kvalitu výrobků v EU

14. 9. 2018

Dnes v poledne budou europoslanci hlasovat o zprávě týkající se dvojí kvality výrobků v EU. Jak potvrdily četné studie, včetně studie vypracované na Univerzitě Palackého anebo průzkumy České zemědělské a potravinářské inspekce, některé výrobky, které jsou na vnitřním trhu prodávány pod stejným označením nebo ve stejném obalu, nemají v různých zemích stejné složení. Poslanci se shodují na tom, že je třeba doplnit stávající směrnici o nekalých obchodních praktikách o ustanovení zakazující tzv. dvojí kvalitu výrobků jako nekalou obchodní praktiku.

"Není správné, aby českým zákazníkům byly nabízeny potraviny nebo jiné produkty, který vypadají navlas stejně jako produkty v Německu nebo Francii, a přitom mají prokazatelně horší kvalitu složení. To je jasné klamání spotřebitelů. Pokud má fungovat jednotný vnitřní trh, tak je nutné, abychom se tímto problémem zabývali na úrovni EU. Celoevropské řešení musí zajistit, že výrobky se stejným označením nebo ve stejném obalu nebudou mít rozdílné složení. Účinný boj proti dvojí kvalitě potravin předpokládá kromě nezbytné úpravy směrnice o nekalých obchodních praktikách také aktivní přístup spotřebitelských organizací a  spolupráci dohledových orgánů jednotlivých členských států. Jsem toho názoru, že ve výjimečných případech, kdy je odlišné složení odůvodněno místními specifiky jako je dostupnost surovin, by toto odlišné složení mělo být na výrobku jasně vyznačeno,“ říká Jiří Pospíšil (TOP 09), který je členem Výboru EP pro vnitřní trh a práva spotřebitelů.

V červnu Evropská komise představila společnou metodiku pro testování výrobků z hlediska dvojí kvality potravin. Metodika napomůže členským státům posoudit, zda výrobek porušuje pravidla EU. První výsledky, které budou dostupné již koncem roku, by měly napovědět, zda se tato metodika rozšíří i na další výrobky. Dvojí kvalita se totiž zdaleka netýká jen potravin. Spotřebitelé se stejným problémem potýkají u kosmetických, hygienických a čistících výrobků.

„Všichni občané EU si zaslouží stejnou kvalitu výrobků. Tvrzení výrobců, že výrobky přizpůsobují ve prospěch spotřebitelů dle národních či regionálních preferencí, je v mnohých případech jen snahou o ospravedlnění nečestných metod maximalizace zisku. Taková tvrzení jsou pro mě, jakožto občana jednoho ze států, který se s horší kvalitou potýká nejčastěji, hluboce urážlivá. Vážně někdo věří tomu, že je naší národní preferencí, aby poctivé máslo bylo nahrazováno jiným tukem? Aby v čokoládě byl menší podíl kakaového prášku? Když se podíváme na rozdíly ve složení výrobků z hlediska geografie EU, došli bychom k závěru, že občané nových členských států preferují méně kvalitní výrobky s náhražky. Toto je pro mne nepřijatelné,“ prohlásila v rozpravě Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která se tématem dlouhodobě zabývá.

V Evropském parlamentu se momentálně projednává balíček na ochranu spotřebitele, který bude problém dvojí kvality potravin řešit i legislativně.

Marek Hannibal

Štrasburk, 13. září 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme