× Pojďte do toho s námi.

Ekonomickou a bezpečnostní rovinu dostavby Dukovan oddělovat nelze. I proto ze zakázky vylučme Rusko

19. 2. 2021

TOP 09 podporuje jadernou energii, ale ta nesmí být v rozporu s bezpečnostní politikou státu. „Vláda nesmí být lhostejná k bezpečnostním zájmům České republiky, zejména ve strategické zakázce, jako je dostavba Dukovan. Z toho vyplývá, že by se vláda měla jasně zavázat k tomu, že neosloví rizikové dodavatele, kteří jsou prokazatelně nepřátelští vůči EU a NATO (Rusko a Čína). Musíme postupovat tak, aby naše bezpečnostní zájmy nebyly za žádnou cenu ohroženy,“ říká poslankyně Helena Langšádlová.

TOP 09 také nesouhlasí s tvrzením vlády, že ponechání Rosatomu je hlavně snahou o co největší konkurenci v soutěži a snížení celkové ceny zakázky. Ekonomickou a bezpečnostní rovinu dostavby Dukovan totiž oddělovat nelze. „Můžeme se také opřít o slova vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla, který nám jasně potvrdil, že dodavatelé z Francie, Jižní Koreje či Spojených států jsou plně schopní tuto stavbu realizovat. Neoslovení Rosatomu by také podle jeho slov nemělo mít zásadní vliv ani na cenu celého projektu. Pro přizvání Ruska a Číny do tendru neexistuje žádný objektivní důvod,“ dodává poslankyně TOP 09 Langšádlová.

Proti účasti ruských a čínských firem se obrátili na tripartitu a vládu také čelní představitelé koalice SPOLU. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve společném dopisu tripartitě a Bezpečnostní radě státu apelovali na vládu, aby vynechala z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech čínské a ruské dodavatele.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: