× Pojďte do toho s námi.

Dobrovolných dárců krve si vážíme, motivujme další vyššími odpočty z daní

14. 6. 2016

Poslanci z klubu TOP 09 a Starostové dnes, v Mezinárodní den dárců krve, navrhli lepší ohodnocení dobrovolných dárců krve a kostní dřeně. Předložili novelu zákona o daních z příjmů, která po dvaceti letech zvýší odečty z daní pro dárce krve a kostní dřeně a nově zavede tuto možnost také za vstup do registrů. Novinka by mohla začít platit už příští rok.

„Částka, kterou si dobrovolní dárci krve mohou odečíst od daňového základu, se nezměnila od roku 1996. Tehdy ale byla průměrná hrubá mzda přibližně 10 tisíc korun, což už nepovažujeme v dnešních ekonomických podmínkách za dostatečné,“ říká předkladatelka novely poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové). Poslanci proto navrhují tuto částku zvýšit z 2 na 3 tisíce korun.

Dárců krve je v Česku stále nedostatek. Nemocnice evidují zhruba 270 tisíc dárců, což je zhruba polovina doporučeného počtu Světovou zdravotnickou organizací WHO (4-5 % populace). Poslanci chtějí také pomoci většímu rozšíření registrů potenciálních dárců, kde je v současnosti zapsaných asi 90 tisíc lidí. Proto navrhují nově jen za vstup do Českého národního registru dárců kostní dřeně a Českého registru dárců krvetvorných buněk možnost odečíst si z daňového základu 8 tisíc korun.

„V Německu připadá jeden potenciální dárce krvetvorných buněk na 16 obyvatel, v Česku už je to jeden na přibližně 110. Je potřeba se nad tím zamyslet a my navrhujeme motivovat veřejnost už k samotnému vstupu do registrů dárců,“ dodala poslankyně Věra Kovářová

Stejně jako dárci krve by pak měli mít možnost odečíst si určitou část daňového základu v případě odběru také dárci kostní dřeně. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové navrhují částku 20 000 korun. „Dárců krve i kostní dřeně si velmi vážíme, stejně tak jejich nezištnosti. Víme, že to nejsou ekonomické motivy, které je k dárcovství vedou. Přesto bychom jim alespoň takto chtěli vyjít vstříc a poděkovat,“ uvedl další z předkladatelů novely, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a exministr Leoš Heger (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 14. června 2016