Do Senátu kandidují rektor, šéf družstev i podnikatel

15. 3. 2012

Další kandidáty do podzimních senátních voleb dnes potvrdil Výkonný výbor TOP 09. Trojice osobností, kterou podpoří TOP 09 společně s hnutím STAN, se bude ucházet o hlasy voličů v Brně, na Chrudimsku a Břeclavsku. Strany už nominovaly kandidáty v jedenácti obvodech. Na senátní kampaň TOP 09 vynaloží šest milionů korun.

obvodě 59 – Brno město se postaví do souboje o Senát rektor Vysokého učení technického v Brně (VUT) Karel Rais. Třiašedesátiletý profesor působil šest let jako děkan podnikatelské fakulty a zastával také další akademické funkce. Je spoluorganizátorem řady mezinárodních manažerských studií. Pravidelně přednáší na řadě evropských univerzit a jeho výzkumné aktivity se dlouhodobě zaměřují na problematiku modelování manažerských procesů ve firmách.

obvodu 44 - Chrudim a Havlíčkův Brod, se kandidátem obou stran stal Zdeněk Juračka. Sedmašedesátiletý dlouholetý prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a také předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev. Byl u zrodu největší nákupní aliance v České republice – družstva COOP Centrum, v jejímž čele stojí a je předsedou představenstva od založení v roce 1993. Zdeněk Juračka získal několik ocenění, například Marketér roku 2008 nebo cenu za mimořádný osobní přínos k rozvoji a péči o kvalitu v ČR. V minulosti byl velmi krátce členem KSČ (od roku 1967, vyloučen 1969). V Senátu se plánuje zaměřit na oblast ochrany spotřebitele. Chce bojovat proti nekvalitním potravinám v českých obchodech a podporovat české výrobce a místní producenty v regionu.

Kandidátem TOP 09 a STAN se za obvod 56 -  Břeclavsko stane Luděk Mikulecký. Osmačtyřicetiletý podnikatel bude kandidovat jako nezávislý s podporou obou politických uskupení. Jeho prioritami jsou spravedlivější rozpočtové určení daní a daňové úlevy pro drobné zemědělce. Hustopečský rodák a majitel místní dostihové stáje patří mezi pět největších zaměstnavatelů - vlastní dopravní společnost BORS. Lidé znají také jeho aktivity například kolem rekonstrukce bývalého šlechtického sídla Nový Dvůr v Lednicko – Valtickém areálu. V Senátu se chce pokusit najít možnost, aby drobní zemědělci, kteří sami prodávají své výrobků, byli zvýhodněni v sazbě DPH, stejně jako v sousedním Rakousku.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09