Czernin: Zaměstnávání nesmí stát komplikovat

8. 6. 2017

Senátor za TOP 09, Tomáš Czernin, navrhuje zásadní změny, které zjednoduší zákon o zaměstnanosti. Z normy, kterou dnes projednává horní komora parlamentu, chce vyškrtnout povinnou kauci pro zaměstnanecké agentury i komisi, která bude agentury posuzovat. Návrh zákona se podle Czernina musí změnit i proto, že porušuje Listinu práv a svobod.

„Návrh neumožňuje lidem pracovat u stejného zaměstnavatele jako zaměstnanec a souběžně jako brigádník přes agenturu. To porušuje zcela jednoznačně právo na svobodnou volbu práce, tak jak ji zaručuje Listina práv a svobod,“ říká senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Ze zákona by se podle něj měly vypustit dvě novinky, které se týkají firem zprostředkujících práci. Jednou znich je nová státní poradní komise, která má hodnotit, zda je firma oprávněná získat povolení ke zprostředkování zaměstnání. Druhou novinkou je pak půlmilionová kauce, kterou bude muset povinně každá agentura složit. „Zdánlivě rovnostářských 500 tisíc pro všechny, je pro velké agentury problém malý, ale pro agentury malé takřka likvidační,“ uvádí Czernin.

Senátor také upozorňuje na to, že novela zákona o zaměstnanosti, kterou navrhla ministryně Marksová (ČSSD), je nekoncepční a nenavazuje na návrh zákoníku práce, který projednává sněmovna. Problémem jsou i lhůty. Stěžejní části novely mají platit už 15 dní po vyhlášení zákona.

„Považuji za naprosto nerealistické, že by agentury byly schopny během dvou týdnů všechny nové požadavky splnit. Může se pak snadno stát, že mnohé z nich budou muset vypovědět své dlouhodobé smlouvy, což může být důvodem k arbitrážím. Také tisíce agenturních pracovníků by se rázem ocitly zcela bez peněz,“ dodal Tomáš Czernin (TOP 09), který chce účinnost zákona posunout na šest měsíců.

Zjednodušení pravidel v zákonu o zaměstnanosti prosazovala TOP 09 už při projednávání novely vesněmovně. „Zpřísnění pravidel pro agentury práce, které vláda navrhuje, poškodí uchazeče o zaměstnání, protože ti budou mít omezenější nabídku práce,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 8. června 2017