× Pohněme s tím. Společně!

Členové TOP 09 Prahy 11 podají žalobu

6. 10. 2010

„Zásadně se distancujeme od mediálních spekulací předsedy ODS na Praze 11 pana Jiřího Janečka, že za zveřejněním této kauzy (pozn. sledování politiků firmou ABL) stojí TOP 09. Distancujeme se od jakéhokoliv sledování a odmítáme takovéto metody. Kategoricky odmítáme nařčení ze strany pana starosty Mlejnského, že by jej naši členové někdy v minulosti nechali sledovat. Považujeme to z jeho strany za účelovou lež a z tohoto důvodu prověříme možnost podání trestního oznámení na pana starostu pro pomluvu,“ prohlásili v pátek 1. října 2010 Stanislav Urbánek a Jan Vašíček, členové TOP 09 z Prahy 11. „Kauzu sledování lidí z radnice Prahy 11 považujeme za vnitřní záležitost ODS a případně agentury ABL,“ řekl tentýž den předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Starosta Prahy 11 za ODS Dalibor Mlejnský však svá prohlášení pro media i nadále opakuje. Podle médií Dalibor Mlejnský „trvá na tom, že za sledováním stojí lidé, kteří byli dříve členy ODS a nyní kandidují za TOP 09. Jde o Stanislava Urbánka a Jana Vašíčka, oba už minulý týden takové obvinění odmítli. Vašíček uvedl, že on sám byl mezi na zakázku sledovanými politiky.“ Tato informace se objevila 4. října 2010 ve zprávě ČTK a následně 5. října 2010 v dalších médiích, například v Lidových novinách či Pražském deníku.

Dotčení kandidáti TOP 09, Jan Vašíček a Stanislav Urbánek, se obrátili na advokátní kancelář ve věci možného spáchání trestního činu pomluvy, případně zda-li nedošlo k porušení osobnostních práv obou kandidátů, ve smyslu jejich občanskoprávního nároku (žaloby). Nepravdivé tvrzení o tom, že sledování politiků z Prahy 11 měli zadat právě Jan Vašíček a Stanislav Urbánek je totiž způsobilé poškodit oba kandidáty v jejich zaměstnání, ohrozit jejich vážnost u spoluobčanů a především v souvislosti s nadcházejícími volbami poškodit jejich pověst a občanskou bezúhonnost u občanů, resp. voličů.

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09