Chcete kousek kampaně TOP 09? Stačí mít platební kartu

31. 10. 2011

Podpořit pravicovou politiku TOP 09 mohou lidé třeba i padesátikorunou, a to velmi jednoduše. Stačí jim k tomu stejně jako na každodenní nákup běžná platební karta. Jako jediná z parlamentních stran umožňuje TOP 09 svým příznivcům nejsnazší způsob sponzoringu, který přesto zůstává zcela transparentní a pod veřejnou kontrolou. Brzy bude možné, aby si každý sponzor zaplatil i naprosto konkrétní projekt, třeba kus vybrané kampaně.

Lidé mohou pomocí své platební karty poslat straně částku od 50 do 20 tisíc korun přímo přes webové stránky TOP 09. Svůj příspěvek mohou dokonce zacílit na konkrétní krajskou organizaci nebo regionální sdružení a tím rozhodnout, jak TOP 09 jejich peníze využije. Elektronickou poštou automaticky získají potvrzení o přijetí daru, který je možné si odečíst z daní. I sebemenší částka se přitom objeví v aktualizovaném veřejném přehledu dárců TOP 09.

Kartu používá téměř každý, banky v České republice vydaly více než 9 milionů karet. „Transparentní dárcovství s sebou nese přirozeně i požadavek na maximální jednoduchost. Proto jsme umožnili přijímání daru skrze platbu kartou. Veřejnost má stále nad hospodařením strany přímou kontrolu,“ říká generální sekretář TOP 09 Pavel Severa. Stačí se rozhodnout, vše ostatní najdete na stránkách: https://my.top09.cz/dary/

Podobný systém – sponzoring pomocí menších finančních částek –, použil v roce 2008 také prezident USA Barack Obama ve své kampani. Přestože zákon vyžaduje, aby politické strany zveřejnily sponzorské dary ve své výroční zprávě jednou za rok, TOP 09 své sponzory zveřejňuje jako jediná parlamentní strana průběžně. Na webových stránkách TOP 09 je dokonce přehled všech darů, tedy i těch neodsouhlasených předsednictvem strany.  Myslíme si, že nám nic nebrání v tom, abychom na sebe byli přísnější. Naopak. Korupci musíme čelit i tím, jaké prostředí si sami vytvoříme a za jaké jsme odpovědní,“ míní volební manažer Jaroslav Poláček.

Loni TOP 09 poslali občané asi 38 milionů, firmy 14 milionů korun. Sponzorské příspěvky do 20 tisíc korun tvořily loni z celkového příjmu od sponzorů pouze 4,5 procenta. Z celkového počtu darů to však bylo 45 procent darů. Platby kartou tak nejen vyjdou vstříc modernímu trendu, ale zároveň podstatně zjednoduší administrativu kolem sponzoringu. Strana v současnosti zvažuje využití platebních karet také při placení členských příspěvků, které začínají na částce 100 korun. TOP 09 má v současnosti už více než 4 400 členů.

Vedle darů TOP 09 najdete průběžně na internetu i další příjmy a výdaje strany v podobě výpisu z volebního konta u České spořitelny. Veškeré informace o hospodaření strany jsou navíc samozřejmě ve výroční zprávě, jejíž kopii TOP 09 rovněž zveřejňuje.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09