Chceme jednat s ministrem zahraničí o azylu pro obyvatele Hongkongu

8. 7. 2020

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg minulý týden vyzvali Vládu ČR, aby nabídla azyl obyvatelům Hongkongu, kterým hrozí nebezpečí. Ministr zahraničí Petříček reagoval tvrzením, že nevidí důvod, proč zavádět nějaký speciální program. Vedení TOP 09 s tímto postojem zásadně nesouhlasí a žádá ministra zahraničí o jednání, na kterém se jej bude snažit přesvědčit, aby vláda seriózně možnost azylu pro obyvatele Hongkongu projednala.

„V Hongkongu právě probíhá boj za svobodu projevu a demokracii. Čína v tuto chvíli porušuje dohody, které o Hongkongu sama uzavřela. Občany, kteří se snaží bránit svá práva, hodlá umlčet a tvrdě perzekuovat. Tomu nemůžeme nečinně přihlížet. Nabídnutí azylu těm, kteří jsou v ohrožení, je to nejmenší, co může Česká republika udělat,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Komunisté v Číně se chovají jako se chovali staří známí komunisté všude jinde na světě. S lidskými právy si hlavu věru nelámou a s podepsanými mezinárodními dohodami také ne, pokud ví, že mají dost sil, si prosadit svou. Náš národ má svou vlastní zkušenost s dlouhým obdobím nesvobody za komunismu. Našim občanům během toho období poskytla azyl řada svobodných a demokratických států. Teď máme možnost se zachovat stejně a musíme to udělat. Není důstojné, aby v tom vláda mlžila a ministr říkal, že k tomu nevidí důvod. Jsou jen dvě možnosti. Je zásadní rozdíl mezi samozřejmým postojem, který doufám, že budeme dodržovat, že totiž každý, kdo u nás potřebuje azyl, ho také najde a výrazem opravdové solidarity je pozvání obyvatel Hongkongu k nám,“ říká bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09