Chceme bezpečnější hranice, EU dá na jejich posílení 33 miliard korun

16. 4. 2019

Evropský parlament v úterý ve Štrasburku schválil návrh, který výrazně posílí bezpečnost na hranicích členských států EU. Podle zpravodaje návrhu Jiřího Pospíšila (TOP 09/EPP) členské země dostanou do rukou nový finanční nástroj s alokací ve výši 33,5 miliard korun. Finance budou moci v letech 2021−2027 využít na nákup a údržbu zařízení určených k celním kontrolám.

„Chceme státům poskytnout peníze pro nákup, modernizaci a údržbu vybavení pro celní kontroly, jako jsou skenery, automatizované systémy detekce poznávacích značek, mobilní laboratoře pro analýzu vzorků, ale i výcvik pátracích psů. Vybavení bude možné využívat i pro kontroly osob. Díky tomu státy dokážou lépe čelit problémům spojených s migrací,“ upřesňuje europoslanec Jiří Pospíšil, který je zpravodajem návrhu.

Nový nástroj budou moci využívat všechny členské státy a jejich celní orgány. Celních úřadů se na vnějších a vnitřních hranicích EU nachází několik tisíc. Nejedná se pouze o klasické hraniční přechody, ale také o přístavy, poštovní uzly či mezinárodní letiště. Bohužel ne všechny z nich disponují stejně početným a kvalitním vybavením. Rozdíly mezi některými zeměmi jsou značné, na základě toho pak pašeráci často volí své trasy.

„Provádění celních kontrol ze strany členských států není vyvážené. Tato nerovnováha je způsobena geografickými rozdíly mezi členskými státy i rozdíly v jejich kapacitách a zdrojích. Potřeba důsledných a srovnatelně kvalitních celních kontrol je přitom stále naléhavější,“ dodává Pospíšil. Nástroj podle něho mimo jiné usnadní legální obchod s třetími zeměmi a přispěje k odhalování pašovaného zboží.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Volby: