Chalánková: Požádala jsem velvyslankyni o zpětné prošetření případu Michalákových

27. 10. 2016

Prohlášení poslankyně Jitky Chalánkové po setkání s velvyslankyní Norského království

S potěšením jsem včera přijala příslib paní velvyslankyně Siri Sletner, že se osobně obrátí na norskou ministryni pro děti a rovnost Solveig Horne a zprostředkuje jí mou prosbu o zařazení případu české rodiny Michalákových do skupiny kauz, které norská vláda slíbila zpětně prošetřit.

S lítostí naopak konstatuji, že premiér Bohuslav Sobotka, na něhož jsem se s obdobnou prosbou obracela již v srpnu letošního roku, nereagoval a žádnou aktivitu směrem k norské vládě nevyvinul. Premiér České republiky tak nevyužil jedinečnou příležitost pomoci českým občanům, kterou nabídla samotná norská vláda.

Paní velvyslankyni jsem také se souhlasem rodiny Evy Michalákové informovala o aktuálním vývoji soudního procesu v Norsku. Vítám vstřícný krok ze strany paní velvyslankyně a věřím, že přispěje k budoucímu sloučení bratrů Michalákových ze dvou pěstounských rodin a jejich návratu do vlastní rodiny. Současně jsem přesvědčena, že tento krok pomůže k postupné nápravě česko-norských vztahů, které jsou vleklým sporem dlouhodobě zatěžovány.

Jitka Chalánková, poslankyně a členka Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových

Praha 27. října 2016

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme