Česká republika se musí umět postavit za své spojence

17. 4. 2018

Postoj premiéra k odvetě za chemické útoky v Sýrii podle TOP 09 zhoršuje pozici České republiky v zahraničí. Předseda vlády nejdřív akci podpořil, po schůzce s prezidentem ale otočil a od vlastního stanoviska se distancoval. TOP 09 proto vyzvala vládu, aby se příště jednoznačně postavila za své spojence.

Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu nelze přejít nebo pouze volat po diplomatickém řešení. „Odveta Spojených států, Velké Británie a Francie byla naprosto na místě. Tyrani rozumí jen síle a používání chemických zbraní nemůže vyspělá společnost tolerovat,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Česká vláda ale svým spojencům jednotné stanovisko sdělit neuměla. Zatímco premiér v sobotu akci v Sýrii podpořil, v neděli své stanovisko rázně popřel. Česká zahraniční politika se tak stává nečitelnou, což ubližuje pověsti České republiky jako spolehlivého partnera.

„Názorové obraty premiéra v demisi nás můžou v mezinárodních vztazích přijít velmi draho. Pokud nás v zahraničí nebudou brát vážně, můžeme na prosazování vlastních zájmů zapomenout,“ řekl Miroslav Kalousek.

Změna postoje předsedy vlády přišla po jeho schůzce s prezidentem Zemanem. „Pan prezident udělá vždycky maximum, aby se zalíbil Rusku, které má v současné době v Sýrii své zájmy. Zdůrazňuji, že za zahraniční politiku státu odpovídá vláda kontrolovaná Poslaneckou sněmovnou. Prezident republiky tvůrcem zahraniční politiky není,“ uvedl poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle TOP 09 je nyní potřeba, aby se Česká republika uměla v budoucnu postavit za své zahraniční partnery. „Vyzýváme proto vládu, aby její zahraničněpolitická stanoviska byla jednoznačná a konzistentní. Současně jsme přesvědčeni, že vláda se musí umět jasně postavit za spojence, kteří nám pomáhají zajistit naši bezpečnost,“ řekl Miroslav Kalousek.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

V Praze 17. dubna 2018