Budeme prosazovat zákaz účasti firem s anonymními vlastníky na veřejných zakázkách

2. 2. 2010

V rámci protikorupčních opatření bude strana TOP 09 tvrdě prosazovat, aby přístup k veřejným zakázkám neměly firmy s anonymními vlastníky. Podobně budeme prosazovat i centrální nákupy státu. Korupce ve státní správě, a to na všech úrovních, je problém, o kterém všichni mluví, ale příliš málo se dělá pro to, aby se tento stav změnil k lepšímu.

V České republice jde do veřejných zakázek čím dál více peněz i díky finančním prostředkům EU. Existence listinných akcií na jméno znemožňuje jakoukoliv kontrolu střetu zájmů. Na rozdíl od většiny zemí EU v České republice však tento způsob podnikání funguje a daří se mu velmi dobře. Je třeba nahlas říci, že ministři, starostové, primátoři, členové zastupitelstva a úředníci tak mají možnost zadávat státní zakázky sami sobě nebo svým spřáteleným firmám.

Politikům a úředníkům s rozhodujícími pravomocemi může dnes firma, která vyhrála výběrové řízení patřit a přitom neexistuje žádný způsob, jak to zjistit. Je nemožné dokázat komukoli, že vlastní podíl v akciové společnosti s listinnými akciemi na majitele. Skuteční vlastníci firem jsou nezjistitelní. Mnoho firem, které dostávají zakázky od ministerstev, krajů, měst a obcí, státních a polostátních firem, má dnes takzvanou skrytou akcionářskou strukturu a mohou fungovat jako skrýš pro korupci. Tomu chceme po volbách zamezit.

Pokud politici mají skutečný zájem tyto poměry v České republice změnit, jistě podpoří zákaz účasti těchto firem na veřejných zakázkách. Je to krok, který podobně jako zrušení obchodního tajemství u veřejných zakázek výrazně sníží riziko korupce ve státní správě a přispěje k větší transparentnosti a průhlednosti hospodaření s penězi daňových poplatníků.

Jaromír Drábek
místopředseda TOP 09