Braňme si svoji svobodu

17. 11. 2015

Je tomu už 26 let, kdy u nás skončil totalitní komunistický režim. Těšíme se ze svobody a z nejvyšší životní úrovně v historii. Dokázali jsme se vyrovnat s poničeným životním prostředím, jsme součástí demokratické rodiny národů a žijeme v míru.

Navzdory tomu se někteří z nás cítí frustrováni ze svobody a demokracie. Měli totiž nereálná očekávání. Domnívají se, že stát má povinnost postarat se o jejich práci, nízké ceny, vysoké důchody, spokojenost, včetně jejich osobního štěstí. V zájmu této iluze jsou ochotni experimentovat při hledání nové naděje bez ohledu na důsledky. Měli bychom si ale uvědomit, že jednoduchá řešení i velmi složitých problémů, rychlé a  snadné splnění našich snů nabízejí jen populisté. Jedná se totiž o nereálné sliby a zaplatíme za to vysokou cenu. Omezí nám to naši svobodu. Demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí, kterou nám nikdo nemůže vzít nebo kterou nemůže nic zásadně ohrozit. Tím, kdo může naši svobodu ohrozit, jsme právě jenom my sami. A lidé, které si jako své zástupce zvolíme.

Současná vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL ukrajuje svobodu po částech:

Elektronická evidence účtenek znamená větší kontrolu státu nad lidmi, kteří se snaží poctivě živit vlastním přičiněním. Stát bude zároveň také nebezpečné hromadit informace, které lze snadno zneužít.

Stát bude moci dávat plátcům DPH likvidační pokuty i za drobná pochybení v kontrolních hlášeních, která budou nově muset povinně odevzdávat.

Finanční úřady dostanou možnost selektivně ukázat na občany, kteří budou muset i zpětně prokázat, jak nabyli svého majetku. Takový zákon navrhl ministr, který nikdy neprokázal, jak sám přišel ke svým miliardám.

Pokud se stát rozhodne postavit silnici, může začít stavět na soukromém pozemku hned po rozhodnutí o vyvlastnění. Nemusí už čekat ani na rozhodnutí soudu, ke kterému se vlastník má právo odvolat.

Stát bude rozhodovat o tom, kdy a kam budeme chodit nakupovat, a také o tom, jak mají obchodníci podnikat. Zákon, který zkrátí otvírací dobu v obchodech, omezí svobodu podnikatelů i občanů.

Policie by mohla nově zadržet řidičský průkaz nejen opilým řidičům, ale každému, u koho by měla podezření, že udělal jakýkoliv přestupek. I to navrhují politici současné vlády.

Rodiče budou muset posílat děti do mateřské školy, jinak jim stát uloží sankce. Už se nebudou moci svobodně rozhodnout, jestli své dítě až do povinné školní docházky budou vychovávat v rodině. Budou je muset předat k výchově státu. Povinně musíme své děti také očkovat tehdy, kdy si řekne stát, aniž je možnost nastavit si systém individuálně.

Roste počet lidí, kterým policie odposlouchává telefonní hovory. Orgány státní moci navíc zcela rezignovaly na povinnost informovat odposlouchávané lidi o tom, že je policie sledovala.

Úředníci mohou přijít až k nám do domu či bytu zkontrolovat, jak topíme. Bez ohlášení, podle vlastního zvážení nebo na udání. Neotevřete? Dostanete pokutu.

Ministerstvo financí bude mít už brzy pravomoc blokovat některé webové stránky, dovolí mu to vládní zákon o hazardních hrách. Stát sváže vše limity na kampaně a na kontrolu všeho najme speciální úředníky. Takže už nebudete moci svobodně podpořit podle svého v kampani oblíbeného kandidáta nebo stranu.

Kousky svobody nám dnes bere vláda a prezident také tím, jak mění orientaci zahraniční politiky. Před 26 lety jsme stávkovali za odchod sovětské okupační armády a byli těmi, kdo bránili lidská práva. Máme snad být dnes zemí, která je za mlhavé přísliby ekonomické spolupráce ochotna podílet se na vylepšování politické fasády totalitních režimů? Do politických funkcí a do státních institucí se vracejí lidé těsně spojení s předlistopadovým totalitním režimem. A prezident? Ten vedle skutečných hrdinů a nezpochybnitelných autorit vyznamenává na Hradě bývalé komunistické kádry a osoby podezřelé z udavačství.

Tak jsme to chtěli a chceme? Braňme si svoji svobodu!

TOP 09

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme