Boj proti daňovým únikům v oblasti pohonných hmot představen poslancům

Dnes se v Poslanecké sněmovně PČR uskutečnil seminář Zemědělského a Rozpočtového výboru, kde zástupci Finanční správy ČR a České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) představili nově navrhovaná opatření proti daňovým podvodům na trhu s pohonnými hmotami (PHM). Tato opatření vzešla z obdobného semináře, který se konal v minulém roce.

7. 3. 2013

Česká republika v posledních letech bojuje s masívními daňovými delikty v oblasti obchodu s PHM. Dle finanční správy uniká jen na DPH 8 mld. Kč ročně. Vláda proto přichází s razantními kroky, spočívající především v definování kvalifikačních předpokladů distributora pohonných látek, povinnosti složit kauci ve prospěch státu a požadavku bezdlužnosti distributora. Při porušení daňových povinností bude moci být subjekt vymazán z registru distributorů.

"Obrovské daňové úniky a kriminalita na trhu s pohonnými hmotami nás nutí přijímat razantní opatření. Pokud bychom přihlíželi praktikám podvodníků, poškodili bychom poctivé podnikatele a vlastně všechny daňové poplatníky. Proto doufám, že současné vládní návrhy projdou napříč politickým spektrem a zdravý rozum zvítězí," řekl předseda Zemědělského výboru Pavol Lukša, který opatření v boji proti daňovým únikům dlouhodobě prosazuje.

„Pozitivním aspektem navrženého opatření je jeho komplexnost. Poprvé od vzniku volného trhu v oblasti pohonných látek vzniká legislativa, která umožní kontrolovat a řídit toto rizikové a historicky kriminalizované prostředí. Cílem je zabránit fungování účelově zřizovaných firem, tzv. bílých koní, pouze za účelem spáchání daňového podvodu,“ uvedl Jan Duspěva, generální ředitel ČEPRO, a.s.. Návrhy přivítal i Petr Cingr, prezident Svazu chemického průmyslu ČR.

Jaroslav Poláček, zástupce generálního sekretáře TOP 09

V Praze, 7. 3. 2013

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme