Bezpečnost našich občanů musí být prioritou

23. 1. 2019

Jan Bartošek (KDU-ČSL) včera tento návrh přednesl na grémiu i na plénu sněmovny.

„Ze zprávy BIS za rok 2017 vyplývá, že cizí mocnosti provádějí ovlivňování a více zpravodajského pronikání. Zahraniční zpravodajská činnost byla zacílená na české silové resorty a ekonomickou a vědecko-technickou špionáž, včetně kybernetické špionáže. Z varování NÚKIBu jasně vyplývá, že téma národní bezpečnosti musí být pro nás prioritou.“

Návrh na pevné zařazení do programu jednání sněmovny budou poslanci požadovat i dnes.

„Bezpečnost našich občanů pro nás musí být pro nás prioritou. Čelíme hrozbám, které mají nové podoby. Vývoj posledních týdnů potvrzuje, že je urgentní zřídit vyšetřovací komisi a přijmout opatření, která učiní naši společnost proti novým útokům a hrozbám odolnější,“ uvedla Helena Langšádlová (TOP 09).

Zřízení vyšetřovací komise nikterak nezpochybňuje práci komisí Poslanecké sněmovny Parlamentu zřízených pro kontrolu jednotlivých zpravodajských služeb. Role vyšetřovací komise je jiná. Měla by zhodnotit stav aktivit cizí moci nepřátelských vůči zájmům ČR podle platné Bezpečnostní strategie ČR, identifikovat slabá místa státu v čelení těmto rizikům, doporučit vládě přijmout konkrétní opatření nelegislativního charakteru a doporučit PSP ČR přijmout legislativní úpravy.

Jan Lipavský (Piráti) upozorňuje na nedostatečné zabezpečení: „Opakovaně se ukazuje, že zabezpečení státní správy proti pronikání zahraničního vlivu je naprosto nedostatečně. Ukradené emaily na ministerstvu zahraniční jsou pouze špičkou ledovce. Komise přispěje
k identifikaci rizik a vydá doporučení ke konkrétním zlepšením."

Iniciativa zřízení vyšetřovací komise nezpochybňuje ani činnost a výslednou práci našich zpravodajských služeb. Naopak chce přispět k tomu, aby s výstupy zpráv zpravodajských služeb
v oblasti vlivu autoritářských režimů bylo systematicky pracováno.

„Žijeme v nejlepším období evropského kontinentu. 70 let bez válek, obrovský ekonomický růst, EU je silná jako nikdy předtím. Není, kdo by nás dokázal porazit. Porazit se můžeme pouze sami. Je v našem zájmu, abychom se nenechali rozložit a velkým rizikem je vliv autoritářských režimů, jak nás ostatně informují i naši zpravodajci,“ dodává Jan Farský (STAN).

Jan Bartošek, Jan Farský, Helena Langšádlová, Jan Lipavský

Osobnosti: