Audit ministryně školství Valachové

23. 5. 2017

Audit práce ministryně školství, který udělala TOP 09, ukazuje pouhých pět měsíců před volbami na tristní výsledky. Za odcházející ministryní z ČSSD zůstává mnoho pokusů o velké změny, které jsou nedotažené a mohou poškodit české školství. Politici TOP 09 prosazují zrušení povinné předškolní docházky, jasná pravidla pro inkluzi a více peněz pro vysoké školství.

Snaha ministryně Kateřiny Valachové vyřešit v krátké době většinu problémů českého školství vedla ke změnám, které mohou způsobit velké problémy. Ukazují to hlavní témata: nové financování regionálního školství, zavedení inkluze, povinná docházka pětiletých a povinné místo pro dvouleté děti v mateřských školách.

Podle stanoveného načasování bude velký problém přechod na nové financování efektivně zvládnout. Hrozí, že dojde k chaosu, který ohrozí fungování regionálního školství,“ říká ke změně, podle které stát od příštího ledna už nemá platit škole na hlavu žáka ale na třídu, děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a poslanec TOP 09 František Vácha.

Inkluze jako další velká změna byla součástí českého školství už před tím, než ho oficiálně zavedla ministryně školství za ČSSD. To potvrzuje i ředitel základní a mateřské školy Malšice Pavel Klíma (TOP 09). „Zásluhou odstupující ministryně je ale zmatek, který svými kroky způsobila v inkluzivním vzdělávání na základních školách. Její pojetí inkluze je pouze byrokratický moloch, který luxuje peníze na školství z rozpočtů krajských úřadů. TOP 09 prosazuje jasná pravidla a podporu pedagogů, kteří s dětmi pracují,“ dodal Klíma, který je členem expertní komise TOP 09 pro vzdělání, vědu, výzkum a sport.

Opatření ministryně Valachové, podle které musí pětileté děti povinně docházet do mateřské školy, dokazuje silné regulační úmysly koncepce ČSSD. „Povinná docházka je útok na svobodu rodičů a jejich možnost volby způsobu předškolní výchovy. TOP 09 vždy hájila svobodu a zodpovědnost rodičů za svoje dítě, a proto chceme povinnou předškolní docházku zrušit,“ říká Pavel Klíma (TOP 09). Za populismus označil povinnost obcí nově držet místo ve školkách pro všechny dvouleté děti. Důsledky tohoto kroku plně dopadnou na obce za 3 roky, kdy novinka začne platit, aniž by ji rodiče museli využít,“ dodal Klíma.

Návrhem odcházející ministryně se dostaly do možného ohrožení také české vysoké školy. Změna v koncepci jejich financování by vedla k rozdělení na školy první a druhé kategorie, což by poškodilo výzkum. „Ministryně nevyřešila ani známý fakt, že vysoké školy jsou podfinancované. To způsobuje, že řada mladých kolegů odchází učit na střední školy, kde získají vyšší plat,“ dodal poslanec František Vácha.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha, 23. května 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme