Apel na nové daně oslovil přes tisíc obcí

Nový výpočet rozpočtového určení daní, který odstraní diskriminaci menších obcí, by měl být představen do deseti dnů. Lidé, kteří si férovější rozdělení daní mezi obce a města přejí, přitom oslovili už více než tisícovku starostů přes specializovaný server obcelidem.cz. Projekt ukázal, že lidé návrhu ministerstva financí fandí a mají jasno i v tom, jaké investice by za nově nabyté prostředky provedli.

7. 5. 2012

Do dnešního dne lidé přes portál Obcelidem.cz oslovili bezmála 1100 obcí v zemi. Zhruba pětina starostů tak dostala od svých voličů výzvu k podpoře změny rozpočtového určení daní. Nejvíce mailů putovalo do obce Vraná nad Vltavou.  „Byli jsme velmi překvapeni, jaký zájem náš projekt vyvolal. Proto jsme se rozhodli stránky ještě vylepšit a ukázat také přehledně nové informace,“ říká předseda poslanců klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, který je místostarostou obce Suchá Loz.

Webové stránky www.obcelidem.cz, přes které mohou lidé oslovit vedení svých obcí s podporou novému rozpočtovému určení daní, prošly praktickou změnou. Největší novinkou je interaktivní mapa, která ukazuje, o rozvoj jakých obcí se návštěvníci zajímají, ve kterých městech starostové již dostali upozornění na nový návrh zákona a jaké nápady na využití dalších peněz v rozpočtu zájemci o projekt mají. „Lidé se mohou jednoduše podívat, kolik lidí právě v jejich obci podporuje návrh TOP 09 a co navrhují za nové daně nakoupit třeba v sousední obci,“ říká správce projektu Petr Ducháček, který je starostou Drnovic na Blanensku.

Nová verze projektu má také novou unikátní podporu v podobě adresného získávání prostředků na tento projekt. Přispět je možné jednoduše kartou a prostředky budou požity pouze na účel podpory tohoto webu včetně podrobného vyúčtování. „Inspirací nám byly podobné projekty politických stran nebo občanské společnosti ve Spojených státech. Říci dopředu, na co peníze potřebujeme, považujeme za slušnost a chápeme to i jako další příspěvek ke způsobům transparentního financování kampaní. Každý týden zveřejníme, jak se mění výše zůstatku účtu – sháníme celkem 25 000 korun. A samozřejmě ve finále do koruny zúčtujeme,“ komentoval systém podpory Jaroslav Poláček, volební manažer TOP 09.

Původní vyhledávač zůstává. Lidé si stále mohou podle názvu najít jakoukoliv obec v České republice a zjistit, kolik peněz dostává z rozpočtového určení daní a kolik by získala po schválení nového návrhu. Stejně jako doposud mohou dál poslat přes jednoduchý formulář mail starostovi obce s výzvou, aby návrh na nové dělení daní podpořil a také s nápadem, jak další peníze nejlépe využít. Na výběr je 11 možností a také jakýkoliv vlastní návrh. Zároveň je možné se podívat, jak poslanci hlasovali v prvním čtení o tomto zákonu a přečíst si argumenty, proč by ho právě vaši zástupci ve Sněmovně měli podpořit. Stránky je také možné doporučit svým známým a podpořit na sociální síti Facebook -  facebook.com/obcelidem. Vytvoření a správa webu stála doposud sto padesát tisíc korun.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09