× Pojďte do toho s námi.

AntiCovid tým: Potvrzení „o bezinfekčnosti“ umožní rychlejší návrat společnosti k normálnímu životu

31. 3. 2021

SPOLU jsme už představili plán, který umožňuje návrat naší země do stavu, v jakém jsme ji znali před epidemií. AntiCovid tým (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) však pokládá za důležité, začít vracet lidi k normálu za bezpečných podmínek co nejdříve. Jedním z těchto řešení je i „zelená karta“. Prostřednictvím QR kódu by se díky němu mohli vrátit lidé ke kultuře, sportovním kláním i rodinným aktivitám. Podmínkou jeho získání nebude pouze podstoupené očkování, ale širší škála informací – od výsledků testování až po prodělané onemocnění covid v posledních 90 dnech.

Pro „zelenou kartu“ je potřeba hledat inspiraci v zemích, které už jeho obdobu používají. Například v Izraeli se díky němu mohou vracet lidé například do restaurací. Na rozdíl od izraelské verze by AntiCovid tým upřednostnil, aby česká verze obsahovala pod QR kódem více údajů než pouze ten o proběhnuvší vakcinaci.

Mohl by shrnovat jednoduše informace o tom, zda držitel pasu:

• Covid už prodělal
  • Zda má alergii na očkování
  • Jakou vakcínou je očkovaný
  • Jaké množství protilátek v těle má
  • Absolvoval v nedávné době antigenní nebo PCR test

Takový zelený pas by pak sloužil jako potvrzení o „bezinfekčnosti“ a především by nebyl diskriminační vůči žádné skupině obyvatel. Díky jeho zavedení by lidem byla umožněna mimo jiné účast na kulturních akcích či výhledově také cestování do vybraných států. Informace o svém držiteli by shromažďovala jednoduchá aplikace využívající QR kódy. Zároveň musí vedle jednoduché mobilní aplikace nabídnout stát i všem, kteří chytré mobily nepoužívají, dostupnou papírovou verzi.

AntiCovid tým proto vyzývá vládu, aby co nejdříve připravila podmínky a jasná pravidla pro „bezinfekčnost”. Využít může navíc i existující mobilní aplikace. Soukromý sektor na podmínky čeká a je připraven je naplnit. Podporujeme úsilí Hospodářské komory, která přichází rovněž s konkrétními návrhy řešení.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Témata: