AntiCovid tým: O dotacích pro nemocnice nesmí rozhodovat „loterie“. 26. května svoláme mimořádnou schůzi

12. 5. 2021

Program REACT-EU měl rozdělit finanční prostředky, které Česká republika obdrží od Evropské unie za účelem snížení dopadů pandemie covid-19. Jeho výsledkem je však doposud chaos. O přidělení jednotlivých dotací nerozhodovala kvalita projektů, ale schopnost rychle klikat myší. AntiCovid tým a koalice SPOLU budou iniciovat svolání mimořádné schůze Sněmovny na středu 26. května, která se bude skandálním výběrem v programu REACT-EU zabývat.

Na mimořádné schůzi budou koalice SPOLU a AntiCovid po Ministerstvu zdravotnictví i Ministerstvu pro místí rozvoj mimo jiné chtít vysvětlit:

  • Proč dotace nedostaly nemocnice a zařízení, které byly během pandemie nejvytíženější?
  • Jak vypadají skutečná kritéria, na základě nichž se vybírají projekty, které dotaci obdrží?
  • Co ministerstva udělala pro to, aby se tento skandální výběr už nikdy neopakoval?
  • Jak je možné, že mezi neúspěšnější žadatele patří Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, jejímž ředitelem je shodou okolností ministr zdravotnictví Petr Arenberger?

Evropské dotace v rámci programu REACT-EU směřují do zdravotnictví. Cílem těchto dotací je podpořit ty nejkvalitnější projekty, které povedou k rozvoji a zkvalitnění zdravotní péče. Zadávací dokumentaci a pravidla pro výběr projektů připravuje Ministerstvo zdravotnictví již téměř rok. Celkem by měly být vybrány špičkové projekty za 8 miliard korun.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme