AntiCovid tým: Ministerstvo nespolupracuje a vydává opět nahodilá nesystémová opatření

10. 11. 2021

Do jednání AntiCovid týmu koalice SPOLU se zapojili na stálo také zástupci koalice Pirátů a hnutí STAN. Na základě aktuálních opatření vlády konstatují členové AntiCovid týmu, že znění je opět nahodilé a nesystémové. Ačkoliv jsme byli na společné schůzce minulý týden ujištěni, že s námi bude Ministerstvo zdravotnictví konzultovat podobu i formu budoucích opatření, opět jsme se aktuální informace dozvěděli až z médií. To nás velmi mrzí, neboť nabídka spolupráce byla z naší strany myšlena seriózně a chceme v ní navzdory všemu pokračovat. Boj s pandemií covid-19 pokládáme za momentálně celospolečensky nejpodstatnější téma a jeho řešení musí být důležitější než „politikaření“.

Pro zvládnutí pandemie je bezpodmínečně nutné provést tyto kroky:

• Okamžitě je nutné zajistit adresné zvaní na očkování pro občany v rizikové skupině 65+ a dále zaslat tuto informaci i jejich ošetřujícím lékařům.
  • Systematicky nastavit testování v domovech seniorů tak, abychom zabránili zavlečení infekce Covid-19 do těchto zařízení, jak k tomu došlo před rokem.
  • Nejpozději do 14 dnů dokončit očkování třetí dávkou pro všechny zaměstnance a klienty domovů seniorů.
  • Okamžitě zajistit nasazení moderní dostupné léčby u nemocných Covid-19 v souladu s doporučením odborných společností. Léčba musí být rychle dostupná v terénu.
  • Preventivně testovat všechny pacienty už při příjmu do nemocnice.
  • Předat organizaci trasování okamžitě do rukou AČR ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi a ukončit jakékoliv politické zasahování do této činnosti.

AntiCovid tým koalice SPOLU se v minulosti dohodl s ministerstvem zdravotnictví na pravidelné vzájemné komunikaci. Členové AntiCovid týmu musí s politováním konstatovat, že tato dohoda ze strany ministerstva vydržela pouhý týden. Zároveň AntiCovid tým už před dvěma týdny představil Národní institut pro zvládnutí pandemie, tedy odbornou skupinu expertů, která je k dispozici Ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo doposud tuto skupinu nevyužívá.

Na nejbližším jednání s ministrem Vojtěchem, které by mělo proběhnout během pátku, ho s našimi připomínkami seznámíme.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Témata: Covid-19