Adamová: Ze zákona o sociálním bydlení zbyl jen volební tahák

11. 4. 2017

Zákon o sociálním bydlení, který je jednou z vládních priorit, bude stát daňové poplatníky desítky miliard korun, a přitom nesplní svůj účel. Měl by zabránit tzv. obchodu s chudobou, ale vyrobí jen další občany závislé na státu. Zákon, na kterém není široká politická shoda, má sněmovna přijmout pár měsíců před volbami jen proto, aby ČSSD mohla voličům deklarovat, že splnila slib.

„Neměli bychom přijímat nový zákon, který navíc nepomůže lidem s nízkými příjmy, jen pro to, že ČSSD potřebuje narychlo splnit své sliby. Měli bychom se teď zaměřit na zlepšení současného systému, který pomáhá lidem v bytové nouzi. Řešením by bylo sloučit dávky na bydlení – příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení – v jednu dávku a připravit cenové mapy, které by byly závazné pro vyplácení této nové dávky. Současný systém potřebuje pouze vychytat slabiny, aby nebylo možné jej zneužívat. Může však fungovat i bez stavění nových bytů,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Adamová.

Tisíce nových sociálních bytů, které podle zákona stát plánuje stavět, a to i v lokalitách bez dostatku pracovních příležitostí, pouze zakonzervují člověka v určitém místě. To se zároveň stane jeho bariérou pro vstup na pracovní trh. Sociální dávka naopak umožňuje každému dostatečnou flexibilitu a mobilitu za prací. „Dávat lidem byt není řešení. Vytváří se tak závislost na státu, protože motivace postavit se na vlastní nohy a odejít z přiděleného bytu bude minimální. Stát pak bude nucen stavět stále další a další státní byty,“ míní poslankyně Markéta Adamová.

TOP 09 od samého počátku považuje zákon za nešťastně postavený. Míří na příliš širokou skupinu osob, ne na skutečně potřebné. Přijetím zákona hrozí vznik nových vyloučených lokalit. „Pokud sestěhujeme do jedné lokality nájemníky, kteří nedodržují základní pravidla poklidného soužití, jsou zadlužení a kvalitně se s nimi nepracuje, tak je tu velké riziko vzniku dalších vyloučených lokalit. Navrhovaný zákon navíc postihne velkou skupinu současných příjemců dávek na bydlení, kteří pracují, ale jejich příjmy jsou natolik nízké, že na náklady na bydlení potřebují finanční pomoc státu. Ti o dávku nově přijdou a pomoc státu půjde nepracujícím lidem bez snahy a návyků bezproblémového soužití,“ dodala Markéta Adamová.

Zákon o sociálním bydlení mimo opozici a část koalice kritizuje také například Svaz měst a obcí. Současný návrh se totiž v zájmu urychleného schválení natolik odklonil od původního záměru, že jde o nesrozumitelný a nekvalitní zákon.

Jakub Hnát, tiskové oddělení TOP 09

Praha 11. dubna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme