Adamová: Chceme zvýšit rodičovský příspěvek už od poloviny roku 2019

8. 11. 2018

Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navrhuje, aby se rodičovský příspěvek zvýšil na 300 tisíc korun, a to už od poloviny příštího roku. Odklad na rok 2020, který navrhuje vláda, je podle ní zbytečný.

„Navrhuji, aby se rodičovský příspěvek zvýšil ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc korun už v prvním pololetí příštího roku, tedy za necelých osm měsíců. Ministerstvo navýšení sice plánuje, ale dle mého názoru neexistuje žádný skutečný důvod, proč by k němu mělo dojít až v lednu 2020,“ říká Markéta Pekarová Adamová.

Pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu předložila na jednání sociálního výboru ve čtvrtek, při projednávání rozpočtu se jím budou zabývat všichni poslanci.

„Rodičovský příspěvek se nezvyšoval deset let. Rostou mzdy i ceny. Zrovna měsíční výše rodičovského příspěvku je při nejčastější, tříleté, variantě čerpání hluboko pod minimální mzdou. Záměr vlády navýšit ho o osmdesát tisíc korun na dítě je proto správný, ale není třeba jej oddalovat,“ vysvětluje Markéta Pekarová Adamová.

Rodičovský příspěvek je v současnosti 220 tisíc korun, u dvojčat či vícerčat pak 300 tisíc korun. O tom, jak dlouho a v jaké výši se čerpá, rozhoduje každý rodič sám. Při běžné variantě, kdy se čerpání rozkládá do tří let věku dítěte, tak rodič dostává měsíčně zhruba 7200 korun.

Návrh počítá s přesunutím částky 5,8 miliard korun, která je určena na krytí výpadku ve státním rozpočtu způsobeném nově zavedenými slevami na jízdné pro studenty a seniory.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 8. listopadu 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme