Štětina: Případnou vinu Sakašviliho musí řešit nezávislé soudy

5. 12. 2017

„Každé trestní stíhání, každé obvinění musí být podloženo a musí být ctěno právo každého obviněného na obhajobu před nezávislým soudem. To jsou zásady právního státu. Týká se to i současného případu Michaila Sakašviliho,“ komentuje Jaromír Štětina (TOP 09) současnou napjatou situaci v Kyjevě. „Ve středu odlétám na dlouho plánovanou pracovní cestu do Kyjeva, součástí mého programu mělo být setkání s Michailem Sakašvilim. Setkat se máme ve čtvrtek. Způsob, jakým ukrajinské úřady dnes zasáhly proti bývalému gubernátorovi oděské oblasti je dle mého názoru nepřiměřený, zbytečně tak dochází k další politické eskalaci na Ukrajině. Pokud přesto dojde k Sakašviliho vazbě, požádám delegaci EU v Kyjevě o zprostředkování osobní návštěvy,“ říká Jaromír Štětina, místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost.

Dnes o situaci v Bruselu jednalo i politické shromáždění Evropské lidové strany (EPP), které vyslechlo zprávy ukrajinských a gruzínských politiků. Podle EPP je nutné ctít právo každého na obhajobu před nezávislým soudem. „Je třeba ctít zákony, ty platí pro každého“, vyzývá ke smíru Jaromír Štětina, který bude od zítřka k dispozici novinářům přímo z Kyjeva. Jaromír Štětina se s Michailem Sakašvilim setkal před měsícem v Kyjevě při příležitosti zasedání parlamentního shromáždění EURONEST.

Sakašvili je podle ukrajinských médií obviněn z porušení článku 256, odst. 1 ukrajinského trestního zákonu týkající se napomáhání členům kriminální organizace a krytí jejich trestné činnosti. Podle trestní sazby hrozí bývalému gruzínskému prezidentovi na Ukrajině 3 až 5 let vězení.

Marek Hannibal

V Bruselu 5 prosince 2017