Niedermayer: Potřebujeme lepší pravidla pro vybírání daní

28. 1. 2016

Luděk Niedermayer komentuje dnes publikované návrhy Evropské komise v oblasti efektivního výběru daní.

„Vítám, že po skandálu Luxleaks, který ilustroval fakt, že se některé velké nadnárodní firmy vyhýbaly svým daňovým povinnostem, Komise reaguje na požadavek mimo jiné Evropského parlamentu a začíná tyto problémy řešit. Současný stav, kdy rozdílnost daňových předpisů a někdy i dokonce záměrné daňové politiky zemí umožňují některým podnikům se vyhýbat daňové povinnosti, poškozuje nejen státní pokladny, ale porušuje férovou soutěž na trhu. Občané a menší firmy ve svém důsledku platí daně za firmy, které se jejich placení mnohdy legálně vyhýbají. Na daních tak zaplatí více, než by bylo spravedlivé. Potřebujeme proto lepší a lépe koordinovaná pravidla v oblasti vybírání daní. Věřím, že ministři financí EU bez zbytečných průtahů návrhy schválí, stejně jako i Evropský parlament,“ říká Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09/STAN a bývalý viceguvernér ČNB.

„Jde totiž o stále aktuální problémy, které stojí státní pokladny obrovské částky. Aféra Luxleaks není jediným případem, který se dostal na veřejnost. Například britská vláda bude zřejmě muset svým občanům vysvětlit dohodu se společností Google o jejím daňovém účtu. Je to typický příklad toho, kdy firma, která prokazatelně v dané zemi podniká, zaměstnává tam stovky lidí a vytváří značný zisk, je sto díky rozdílným daňovým předpisům a smlouvám, neplatit do státní pokladny daně. Buď své zisky převádí jinam, nebo argumentuje tím, že nemá v zemi daňové sídlo,“ vysvětluje Luděk Niedermayer, který byl spoluzpravodajem zprávy EP o zavedení transparentnosti, koordinace a konvergence do politik v oblasti daně z příjmu právnických osob v Unii. Niedermayerova zpráva byla schválena plénem EP v prosinci loňského roku většinou 500 hlasů.

„Pouze komplexní a dobře koordinovaný přístup ze strany EU a členských států může zamezit vyhýbání se placení podnikových daní. Rychlé schválení navržených pravidel a jejich uvedení do provozu představuje dobrý začátek, ale musí být doplněn ještě dalšími návrhy z dílny OECD, aby byly v souladu s navrženým řešením na celosvětové úrovni (projekt BEPS vypracovaný dle zadání G20 pařížským OECD). Pokud se chceme vyvarovat dalšímu pokřivení trhu a dalším neférovým smlouvám některých velkých společností a „dírám“ v daňové legislativě některých zemí, pak řešení výběru daní musí být komplexní,“ říká Luděk Niedermayer.

Předložený návrh je však jen implementací části doporučení, které v rámci projektu BEPS OECD navrhla a země G20 podpořily. Zásadní roli v boji proti obcházení daní u daně ze zisku firem je zavedení společného daňového základu a poté konsolidovaný výpočet daně. „Doufám, že Komise návrh rychle předloží a získá podporu členských zemí. Je třeba uvést v život i další politiky, které s problémem eroze daňových příjmů souvisejí,“ dodává Luděk Niedermayer.

Kromě zbývajících doporučení OECD je třeba zohlednit i rozhodnější využívání pravidel hospodářské soutěže (pravidla o státní pomoci), dále zlepšení koordinace daňových politik zemí EU či systematické sledování a vyhodnocování objemu nevybraných daní, tzv. tax gap.

Marek Hannibal

28. ledna 2016