Niedermayer: Europarlament reaguje na aféru LUXLEAKS

16. 12. 2015

Zpráva o daňové koordinaci prošla Evropským parlamentem většinou 500 hlasů

Luděk Niedermayer dnes obhájil na plénu Evropského parlamentu svou zprávu o zavedení transparentnosti, koordinace a konvergence do politik v oblasti daně z příjmu právnických osob v Unii. Evropský parlament tak jasně projevil svou vůli pro budoucí evropskou legislativu v této oblasti. Jde o úspěch české delegace v Evropském parlamentu.

„Rozdílnost daňových pravidel, odlišné režimy ve vztahu ke třetím zemím či konkrétní ‚neférové‘ daňové politiky, které některé země používají, umožňují zejména velkým nadnárodním firmám legálně snižovat daňovou platbu v EU. Na to doplácí menší firmy, které takové možnosti nemají. Odhady říkají, že každoročně evropské státní rozpočty přijdou řádově o 50-150 miliard eur podnikových daní ze zisku,“ řekl Luděk Niedermayer (TOP 09/ STAN).

Evropský parlament tak volá po větší koordinaci ze strany členských států. Efektivita výběru podnikových daní v Evropě se zvýší v okamžiku, kdy členské země EU lépe zkoordinují své daňové politiky, zruší neférové ustanovení ve svých předpisech a budou společně postupovat vůči třetím zemím. Autory zprávy jsou Luděk Niedermayer a labouristická poslankyně Anneliese Doods a zpráva dnes získala podporu 500 poslanců, 122 bylo proti a 81 se zdrželo.

Evropský parlament tak připravil recept na neférové daňové praktiky zemí a agresivní daňové plánování firem. Zpráva požaduje po Evropské komisi, aby předložila souhrn legislativních i nelegislativních opatření, která by měly stav zásadně změnit. Navrhované kroky jsou přitom v souladu s navrženým řešením na celosvětové úrovni (projekt BEPS vypracovaný dle zadání G20 pařížským OECD) a zahrnují i opatření specifická pro Unii.

Podstatnou součástí tohoto návrhu je zavedení společného daňového základu a konsolidace zisků. To v žádném případě nabrání zemím určit výši zdanění firem. Tento návrh je klíčový a nenahraditelný pro minimalizaci problému obcházení této daně v Unii. Navíc, sníží náklady pro firmy působící ve více zemích, které plní daňové povinnosti.

Parlament se bude dále problémem daní zabývat. Ustaven je pokračovatel Speciální komise pro daně (Taxe), kterého je Luděk Niedermayer členem, a v příštím roce se bude Evropský parlament zabývat i problémy v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH).

Marek Hannibal

16. prosince 2015