Evidence cestujících zabrání cestám bojovníků IS do EU

14. 4. 2016

Europoslanci TOP 09 dnes jednomyslně podpořili dohodu o návrhu směrnice, která dává bezpečnostním složkám pravomoc zkoumat údaje o pasažérech mezinárodních letů mezi EU a třetími zeměmi. První návrh Směrnice o jmenné evidenci cestujících (PNR) představila Komise už před 5 lety, teprve dnes se ji podařilo schválit.

„Schválenou jmennou evidenci cestujících považuji za významnou součást mozaiky opatření, která pomáhají snížit riziko závažné trestné činnosti, zejména terorismu. Sdílení údajů, které ostatně již dnes cestující poskytují aerolinkám, umožní bezpečnostním složkám účinněji spolupracovat při odhalování pohybu osob podezřelých z terorismu. Cestující se o své osobní údaje nemusí bát. Dlouhé a komplikované projednávání vedlo k vytvoření spolehlivých pojistek proti jejich zneužití. Schválená legislativa zamezí tomu, aby se teroristé dostávali do Evropské unie letecky bez povšimnutí,“ řekl k dnešnímu hlasování Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN).

V současné době platí, že pokud se například francouzský občan (a tedy občan EU) rozhodne odletět z Paříže do Turecka a překročit hranice a připojit se k tzv. Islámskému státu a stejnou cestou se vydá zpátky Evropy, ale tentokrát třeba přes Prahu, pak ani francouzská policie ani česká policie nemá šanci zjistit, že může jít o potenciálního teroristu. I v případě, že by francouzská policie měla indicie o jeho radikalizaci a připojení se k ISIS, nedozví se, že je zpět v Evropě. S přístupem do databáze PNR se to změní. „Jmenná evidence cestujících konečně umožní vysledovat a trestat Evropany, kteří odchází do Sýrie bojovat ve službách džihádistů a následně se vrací do Evropy, aby zde páchali teroristické útoky. Musí skončit stav, kdy si zahraniční bojovníci v Sýrii užívají volného pohybu, a představují tak obrovské bezpečností riziko jak mimo, tak uvnitř EU,“ míní europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN).

"Jedná se o důležitý nástroj v boji proti terorismu, který může přispět k včasnému odhalení osob napojených na tzv. Islámský stát ještě předtím, než spáchají teroristické útoky podobné těm v Paříži a Bruselu. Směrnice o PNR není samospasitelná, ale v kombinaci s intenzivnější spoluprací tajných služeb a policejních složek členských států může přivodit zvrat v dosavadních mnohdy těžkopádných snahách o rozbíjení teroristických buněk v členských státech EU. Jsem přesvědčen, že výsledná podoba směrnice zajišťuje citlivou rovnováhu mezi posílením bezpečnosti a ochranou osobních údajů. Terorismus představuje stále větší hrozbu, a tak nám nezbývá než bojovat s ním všemi dostupnými prostředky včetně těch, které s sebou nesou nezbytná omezení práv na ochranu soukromí," uvedl europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09/STAN), člen Výboru pro vnitřní bezpečnost, spravedlnost a občanské svobody (LIBE) a místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost (SEDE).

Směrnice o jmenné evidenci cestujících ukládá leteckým dopravcům povinnost zasílat údaje o cestujících úřadům členského státu, ze kterého daný cestující odlétá, nebo do kterého přilétá. Shromažďovat a uchovávat se bude 19  typů údajů (jméno a příjmení cestujícího, jeho telefonní číslo, poštovní adresa, data cesty, časový harmonogram letu, informace o použité platební kartě, letence a zavazadlech). Zapovězena je přitom jakákoliv diskriminace založená na etnickém či sociálním původu, náboženství, jazyku či národnosti. Směrnice stanoví půlroční lhůtu pro uchování údajů s následným uchováváním údajů ve skrytém režimu. Přístup k údajům umožňujícím identifikovat cestujícího omezený na určité osoby, bude podléhat přísným podmínkám a bude pod kontrolou soudu. Po 5 letech uchovávání budou údaje vymazány.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 14. dubna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme