Schwarzenberg: Hlavou církve je arcibiskup Duka a ten rozhoduje

Ačkoli Ústavní soud vnesl do sporu o katedrálu sv. Víta nové světlo a podle kardinála Miloslava Vlka nepřímo přitakal tomu, že chrám stále patří církvi, není potřeba se podle politiků bát, že dojde k novému sporu o vlastnictví.

16. 5. 2013

Argumentují tím, že katolická církev nejen podepsala smlouvu, že chrám zůstane v rukou státu a správa objektu bude společná, ale že stvrdila dohodu o majetkovém vyrovnání, v které se zavázala neusilovat o další majetky. Jeden z tvůrců zákona, šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda Vlkovo vyjádření, o němž včera informovalo Právo, chápe.

Schwarzenberg: Hlavou církve je arcibiskup Duka a ten rozhoduje

„Podle mého chtěl jen říci: ‚Já jsem měl pravdu.‘ S čímž já souhlasím, protože katedrála vždy patřila církvi. Ale je příliš integrální součástí české státnosti, a tím pádem citlivá pro veřejnost, a proto byla vytvořena dohoda o společném spravování,“ řekl Právu Benda.

Gazdík: Ve světle nového rozsudku ho může mrzet, že ten spor nedotáhl do konce 

Ústavní právník Jan Wintr soudí, že církev se ve smlouvě zavázala, že mimo rámec zákona už o nic dalšího usilovat nebude. A v zákoně o církevních restitucích je napsáno, že o katedrálu a dva okolní domy žádat nesmí. „Pokud se církev ve smlouvě zavázala, že když dostala majetkové náhrady, vzdává se veškerých dalších nároků, tak podle mého už o katedrálu žádat nemůže,“ řekl Právu Wintr.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík rozumí Vlkovi, že případ znovu otevřel. „Ve světle nového rozsudku ho může mrzet, že ten spor nedotáhl do konce,“ řekl Právu.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nestačí, že katedrálu by chtěl pro církev kardinál Vlk. „Hlavou církve je arcibiskup Duka a ten rozhoduje,“ řekl. Pochybnosti má opozice. Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce zákon o restitucích nevylučuje budoucí žaloby.

Oldřich Danda

Právo, 16. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme