Schwarzenberg: Amnestii jsem sice chválil, ale teď se jí spíš divím

Kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg vzal částečně zpět svou podporu amnestii, kterou 1. ledna vyhlásil Václav Klaus. "Neznal jsem podrobnější parametry vyhlášené amnestie a nevěděl jsem, kdo všechno bude tímto krokem omilostněn. Pak jsem se, připouštím, začal velice divit," napsal Schwarzenberg v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

2. 1. 2013

Předseda TOP 09, kterou v roce 2010 přivedl k úspěchu ve sněmovních volbách, jde do prezidentské volby coby kandidát poslanců své strany. Díky jejich nominaci se vyhnul ošemetnému shánění podpisů, které z klání vyřadily dva jeho možné protikandidáty - Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého.

Dosavadní průzkumy neřadily Schwarzenberga mezi favority prvního kola volby, nepatří ale ani k úplným outsiderům. Alespoň on se za outsidera nepovažuje, jak naznačil v on-line rozhovor se čtenáři iDNES.cz. "Znám důkladně politiku u nás i v zahraničí, znám díky svým činnostem státníky i politiky v Evropě i za mořem od konce 70. let. Dva a půl roku jsem sloužil na Hradě jako vedoucí kanceláře prezidenta Havla, takže možnosti i úskalí prezidentské funkce znám. Určitě uspěji," napsal Schwarzenberg.

Čtenáře zajímal například jeho názor na amnestii, kterou vyhlásil současný prezident Václav Klaus. "Z důvodů přeplněných věznic, a také proto, že v Čechách je ve srovnání s ostatními evropskými státy větší procento lidí odsuzováno do vězení, jsem byl pro amnestii," napsal šéf TOP 09.

"Když jsem se k tomu vyjadřoval, tak jsem ovšem neznal podrobnější parametry vyhlášené amnestie a nevěděl jsem, kdo všechno bude tímto krokem omilostněn. Pak jsem se, připouštím, začal velice divit," dodal.

Lidé se ho ptali i zdravotní stav a na věk. Karel Schwarzenberg ale tvrdí, že je v pořádku a pokud se prezidentem stane, funkci zvládne. Reagoval i na to, jak stíhá funkci ministra. "Mohu vás ujistit, že opravdu věnuji svému úřadu zdaleka největší část dne a žádnou ze svých ministerských povinností jsem neošidil. Volebním bojem se zabývám především o víkendech a večer," napsal Schwarzenberg.

jw

idnes.cz, 2. 1. 2012, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme